Avocado verandert wereldwijd eetpatroon

Voeding is in toenemende mate een centraal aandachtspunt in Spaanse huishoudens. De huidige maatschappij is zich bewust van de voordelen van het volgen van een gezond en gevarieerd dieet, dat goede vetten bevat. De avocado speelt een belangrijke rol in de trendverandering richting een eetpatroon met natuurlijke vetten, terwijl de consumptie van producten als maïs, tarwe, soja of suiker minder wordt. De avocadoconsumptie steeg in 2018 met 19 miljoen kilo in Spanje en met 140 kilo in de EU.

Naast de grotere aandacht voor gezondheid is toenemend milieubewustzijn een oorzaak voor deze verandering. Voor de teelt van één kilo avocado is 1.000 liter water nodig, terwijl dit voor populaire voedingsmiddelen als varkensvlees, kalfsvlees en chocola respectievelijk 6.000, 15.400 en 17.000 liter is.

De avocado is onder andere populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en textuur. Een groot deel van het succes van dit fruit is echter te danken aan zijn smaak, veelzijdigheid en gehalte aan nuttige voedingsstoffen. Het gaat dan voornamelijk om enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten, die bevorderlijk zijn voor de gezondheid, dragen bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte, leveren energie, hebben een positieve invloed op het hart- en vaatstelsel en verminderen het risico op hartaandoeningen. 

Deze culinaire trendverandering doet zich niet alleen voor in Spanje en de westerse wereld. Ook in China en andere Aziatische landen neemt de consumptie van avocado toe, voornamelijk als gevolg van de groeiende middenklasse en de introductie van nieuwe smaken. Voor 2017 was de avocado nagenoeg onbekend in China, maar vandaag de dag ligt de gemiddelde consumptie al op 100 gram per persoon per jaar. Hoewel dit cijfer een stuk lager ligt dan de 5 kilo die inwoners van de VS en Europa gemiddeld per jaar consumeren en ook onder het gemiddelde van 2 kilo per persoon per jaar in Japan, is China een markt met een groot groeipotentieel voor avocado. 

Ook in Australië is deze stijgende trend in de avocadoconsumptie waar te nemen. Australiërs consumeerden in 2017 gemiddeld 3,5 kilo van dit product per persoon. De avocado-oogst in dit land nam toe van 34.515 ton in 2005, tot meer dan 77.000 ton in 2017, een groei van bijna 120%. Het doel is dat in 2025 de 115.000 ton bereikt wordt.

 

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven