Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Carrefour saneert 1.500 banen in Frankrijk

VK: Morrisons installeert oplaadpunten voor elektrische auto's
De Britse supermarktketen Morrisons gaat oplaadpunten voor elektrische auto's installeren bij vestigingen in heel het Verenigd Koninkrijk. De keten werkt hierbij samen met ChargePoint Services (CPS), dat gespecialiseerd is in oplaadpunten en het GeniePoint Network in handen heeft. De eerste oplaadpunten worden met het einde van de volgende maand geïnstalleerd. Voor het einde van het jaar zullen er naar waarschijnlijkheid zo'n 100 oplaadpunten in bedrijf zijn. Volgens Andrew Ball van Morrisons werd de keuze voor de oplaadpunten ingegeven door reacties van klanten met betrekking tot de service van Morrisons-vestigingen. De oplaadpunten vormen daarmee net zo goed een onderdeel van de klantenservice van Morrisons als de mogelijkheden voor recycling en als afhaalpunt voor pakketten. Alex Bamberg van ChargePoint Services voegt daaraan toe dat klanten door de oplaadpunten nu naast de keuze voor boodschappen of een kop koffie in het lokale café nu ook een duurzame optie voor transport bij Morrisons kunnen gebruiken. "Of het nu gaat om lokale inwoners of om mensen op doorreis, Morrisons stimuleert elektrisch rijden, zodat we allemaal over kunnen schakelen op duurzame transporttechnologie.”
Bron: current-news.co.uk

India: Lulu Groep opent nieuwe winkelcentra in Bengaluru en Chennai
De in Abu Dhabi retailgroep Lulu heeft plannen bevestigd voor de aanbouw van winkelcentra in Bengaluru en Chennai. De nieuwe winkelcentra zijn onderdeel van een grote uitbreiding van de groep in de Indiase markt. Eerder werden al drie nieuwe projecten aangekondigd in de Indiase steden Lucknow, Vishakapatanam en Thiruvananthapuram. Op dit moment heeft Lulu een winkelcentrum in Kochi in het zuiden van India. “We hebben een ontwikkelingsproject voor een winkelcentrum overgenomen in Bengaluru en gaan een eigen locatie opzetten in Chennai", aldus Yousuf Ali, voorzitter van de raad van bestuur van Lulu. "Winkelcentra geven ons het beste platform om ons netwerk in India uit te breiden. Er zijn nog zoveel mogelijkheden in de Indiase retailsector. het was makkelijker om in Bengaluru een project in aanbouw over te nemen dan om op zoek te gaan naar een onontgonnen stuk terrein. De prijs was precies goed, wat de reden was dat we meteen van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt."
Bron: gulfnews.com

Spanje: DIA sluit overeenkomst met vakbonden voor reorganisatie
De Spaanse keten DIA is tot een overeenkomst gekomen met de vakbonden Fetico en UGT met betrekking tot een grondige reorganisatie van het personeel. De reorganisatie is onderdeel van een groter plan voor de periode van 2018 tot 2020, dat volgens DIA moet leiden tot een managementmodel dat het netwerk aan eigen vestigingen en franchisewinkels nieuw leven inblaast. Het plan heeft ook als doel om huismerkproducten en versproducten te promoten. De reorganisatie heeft betrekking op 1.604 werknemers van het totale personeelsbestand van meer dan 26.000 mensen. Van deze 1.604 functies zijn er 201 functies verbonden aan het hoofdkantoor, 308 aan distributiecentra en 1.176 aan winkels. 40 werknemers zullen met vervroegd pensioen gaan, terwijl 356 mensen elders binnen het bedrijf aan de slag zullen gaan. De nieuwe overeenkomst heeft voor 22% minder werknemers enige gevolgen. Eerst was er sprake van een overeenkomst, waarbij 2.064 banen in het geding zouden zijn. De reorganisatie houdt ook in dat 258 winkels in Spanje worden verkocht. De werknemers die binnen het bedrijf van functie willen veranderen worden persoonlijk geëvalueerd, waarna een geschikte positie wordt gezocht.
Bron: esmmagazine.com

Carrefour saneert 1.500 banen in Frankrijk
Carrefour heeft plannen om 1.500 werknemers te ontslaan. Op deze manier hoopt de retailgroep de kosten te verminderen van de noodlijdende hypermarktketen van Carrefour. Er is inmiddels overleg begonnen met de vakbonden, waarbij Carrefour hoopt dat de ontslagen door middel van een wederzijdse overeenkomst tot stand kunnen komen. Volgens de Franse wetgeving zorgt dit ervoor dat een massaontslag plaats kan vinden zonder dat er sprake is van een economisch motief of een sociaal plan. De overeenkomst met de vakbonden die hiervoor nodig is, is echter volgens nieuwsbladen als Le Figaro erg onzeker. De grootste vakbond is FO, dat 47% van alle werknemers vertegenwoordigt. FO zal niet met de ontslagen instemmen, tenzij Carrefour toezeggingen doet op het gebied van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die bij de hypermarkten actief blijven.
Bron: retaildetail.eu

VS: 30% meer winkelopeningen in 2018
Het aantal nieuwe winkels in de VS is in 2018 toegenomen met 30%. In totaal is er 2018 voor meer dan 1,5 miljoen vierkante meter aan nieuwe winkelruimte bij gekomen. Dit blijkt uit informatie van het Grocery Tracker 2019-rapport van het in Chicago gevestigde onderzoeksbureau JLL. Meer dan een kwart van alle nieuwe winkels werden geopend in Florida, Californië en Texas. Dit kwam voornamelijk door uitbreidingen van de marktleiders in deze regio's, namelijk Publix, Sprouts Farmers Market, Aldi, Kroger en H-E-B. De supermarktsector is volgens James Cook van JLL een van de sterkste sectoren binnen retail. Er werden bijna twee keer zoveel nieuwe winkels geopend dan dat er er in hetzelfde jaar werden gesloten. “Binnen de supermarktsector is een trend te zien waarin consumenten vaker kleinere boodschappentrips maken, in plaats van grote wekelijkse boodschappen. Het gevolg hiervan is dat supermarkten zich meer focussen op kleinere winkelformats, met meer lokaal aanbod om de omliggende dorpsgemeenschap aan te spreken”, aldus Cook.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Whole Foods opent klein format in New York City
Whole Foods heeft onlangs een Whole Body-winkel in New York heropend volgens een nieuw winkelconcept onder de naam Whole Foods Market Daily Shop. Whole Foods maakte eerder bekend dat er werd gestopt met het 365 By Whole Foods-concept en dat er werd gekeken naar nieuwe winkelconcepten. De nieuwe winkel bevindt zich vlak naast een volwaardige Foods Market-locatie. De winkel heeft een oppervlak van 230 vierkante meter en is elke dag van de week geopend van 6 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds. Het assortiment is toegespitst op producten voor onderweg. De winkels maken gebruik van zelfscan-kassa's, hoewel er ook kassapersoneel aanwezig is. Zodoende richt de Whole Foods Market Daily Shop zich op consumenten die snel iets nodig hebben van en naar het werk.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Grocery Outlet wil beursgang maken
Grocery Outlet heeft opdracht gegeven voor de voorbereiding van een beursgang. Het bedrijf heeft vooralsnog niet bekend gemaakt hoeveel aandelen worden geplaatst of tegen welk bedrag dit gebeurt. Eerst wordt het bedrijf geëvalueerd door een overheidsinstantie. Grocery Outlet heeft een netwerk van meer dan 300 locaties, die allemaal door franchisenemers worden beheerd. Het investeringsbedrijf Hellman & Friedman heeft een meerderheidsbelang in het bedrijf. De jaaromzet van de keten staat op meer dan US$2 miljard (€1,78 miljard).
Bron: grocerydive.com

VS: Hooggerechtshof weigert petitie in verband met geschil Lunds & Byerlys
Het hooggerechtshof van Minnesota heeft een petitie van Lund Inc. afgewezen met betrekking tot een uitspraak in het voordeel van aandeelhouder Kim Lund. Kim Lund is de oudste van vier broers en zussen, die samen de supermarktketen Lunds & Byerlys in handen hebben. Kim Lund spande vijf jaar geleden een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Ze wil al jaren haar aandeel van 25% van de hand doen. Dit is echter nooit gelukt op vriendschappelijke wijze, waarna het alsnog lukte door middel van een juridisch geschil.
Bron: startribune.com

Canada: Dollarama heeft 6% meer kwartaalomzet
De Canadese discounter Dollarama Inc had in het afgelopen kwartaal een toename in omzet van 6%. De toename kwam door de toename in uitgaves van bezoekers. De vergelijkende winkelomzet is in het vierde kwartaal gestegen met 2,6%. De netto winst vna het afgelopen kwartaal steeg tot CA$171,98 miljoen (€114,65 miljoen). In dezelfde periode stond de winst nog op CA$162,83 miljoen (€108,55 miljoen). De totale omzet steeg met 13% tot CA$1,06 miljard (€706,7 miljoen).
Bron: reuters.com

VS: Instacart introduceert directe betalingen voor werknemers
Instacart heeft onder de naam Instant Cashout een nieuw systeem opgezet, waarmee werknemers direct uitbetaald kunnen krijgen. Werknemers van Instacart kregen voorheen hun loon via een directe overschrijving op wekelijkse basis. Het bedrijf werkt nu samen met het IT-bedrijf Stripe om een betaalplatform op te zetten, dat voor werknemers via apps toegankelijk is. Werknemers hebben op elk willekeurig moment van de dag direct toegang tot Instant Cashout. Het systeem is nu beschikbaar bij een aantal Amerikaanse steden verspreid over bijna 100 regio's. Met juni moet het systeem voor iedereen beschikbaar zijn.
Bron: grocerydive.com

Walmart organiseert zesde Open Call-evenement
Walmart heeft een oproep gedaan voor zijn zesde jaarlijkse Open Call-evenement. Tijdens dit evenement krijgen ondernemers de gelegenheid om hun eigen producten te introduceren, die daarna mogelijk in het assortiment van Walmart- of Sam's Club-winkels worden opgenomen. Bij de editie van Open Call van vorig jaar waren meer dan 350 bedrijven vanuit heel de VS aanwezig. Tijdens die editie vonden 600 ontmoetingen voor nieuwe producten plaats, waarvan een deel in de schappen van Walmart-locaties zijn beland. Walmart heeft zich als doel gesteld om mmet 2023 voor $250 miljard (€222,5 miljard) aan Amerikaanse producten in te komen.
Bron: grocerydive.com

VS: Associated Wholesale Grocers breekt records met omzet
De groothandelsketen Associated Wholesale Grocers (AWG) heeft onlangs tijdens de jaarlijkse algemene vergadering bekend gemaakt een netto jaaromzet te hebben behaald van $9,7 miljard (€8,6 miljard). De omzet van de bij AWG aangesloten coöperaties hadden een omzet van $8,59 miljard (€7,65 miljard). De wisselkoers van de aandelen is met 4,55% toegenomen tot $2.300 (€2.047) per aandeel. 
Bron: delimarketnews.com

Publicatiedatum: