Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vraag naar Keniaanse avocado's sterker dan voorgaande jaren

Eerder deze maand ging in Kenia het avocadoseizoen van start en tot dusver ziet het er naar uit dat het een prima seizoen wordt. De vraag is sterk en dit seizoen zullen ook  kleine en middelgrote teeltbedrijven de kans krijgen om van de goede markt te profiteren. Eén exporteur in het bijzonder hoopt zijn marktaandeel in Europa te vergroten.  

Voor het Keniaanse exportbedrijf Brahamers Company zag de start van het avocadoseizoen er veelbelovend uit. Volgens Teresia Kimani, salesmanager bij Brahamers, is de vraag dit jaar flink gegroeid: "Het avocadoseizoen ging eerder deze maand van start en we zijn blij met de goede vraag. Dit is gunstig voor kleine en middelgrote bedrijven omdat deze nu een aandeel op de wereldmarkt kunnen veroveren die voorheen gedomineerd werd door een handjevol grote bedrijven. Gelukkig hebben we alles in huis wat hiervoor nodig is en we zijn tevreden met de nieuwe orders die wij ontvangen."

De avocado-exporteur heeft een gevestigd netwerk in het Midden-Oosten, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, maar zou zijn bereik graag vergroten. "Vorig jaar exporteerden we 20 ton naar het Midden-Oosten maar we hopen de export dit jaar op te schalen door de Europese markt te betreden. We zouden graag in contact komen met een betrouwbare afnemer in Europa, waar we op de langere termijn mee zouden kunnen samenwerken. Ik zie de toekomst van de avocadosector rooskleurig in en zou graag de handen ineen slaan met iemand die deze visie deelt. We zouden dan samen kunnen werken aan het verwezenlijken van onze doelen," aldus Kimani. 

De groeiende vraag komt niet zonder uitdagingen en verleidde handelaren er zelfs toe onrijp fruit te verladen," vervolgt Kimani: "De handel in onrijpe avocado's heeft ertoe geleid dat de regering begin vorig jaar een verbod op de export van avocado's uitvaardigde. Pas in maart werd dit verbod opgeheven, nadat vastgesteld was dat het fruit rijp genoeg was om geëxporteerd te worden. Om imagoschade als gevolg van  de voortijdige export te voorkomen, is het nu vereist dat zendingen worden gecontroleerd en getest door de autoriteiten zodat er geen onrijpe avocado's worden verladen. Wanneer je je als exporteur aan de eisen van de regelgevende instanties houdt, dan kan er eigenlijk niets misgaan." 

In de toekomst hoeft Kenia zich niet alleen op Europa te focussen want ook de Chinese markt biedt enorm veel potentieel: "Kenia is nog niet begonnen met de export naar China maar zal dit doen zodra de benodigde bilaterale overeenkomsten rond zijn. Hopelijk gebeurt dit voor het einde van dit seizoen dat nog tot augustus duurt," legt Kimani uit. "Voor de export worden met name de rassen Fuerte en Hass geteeld. Zo'n driekwart van de avocado's, die hier worden geteeld zijn bestemd voor de export, waarvan 80% Fuerte en 20% Hass."

 

Voor meer informatie:
Teresia Kimani
Brahamers Company Ltd
Tel: +254 721 448498
Email: Brahamersfreshltd@gmail.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven