Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Minder Primeur aardappelen uit Cyprus

Het seizoen voor vroege importaardappelen is onlangs begonnen. Naast Egypte en Marokko speelt Cyprus reeds sinds vele jaren een belangrijke rol voor de levering aan de Duitse handel. Voor specialist Marco Stahl van groothandelsbedrijf TSIOURVAS uit Stuttgart is het voorjaar traditioneel het hoofdseizoen. Op zowel de korte als de lange termijn gezien is de handel echter steeds uitdagender geworden.

Al sinds november komen er regelmatig ladingen uit Cyprus op de Großmarkt in Stuttgart binnen. Men is nu langzaam maar zeker in het hoofdseizoen aangekomen. De actuele marktsituatie is echter moeilijk: "Door het weer in Cyprus is het aanbod momenteel klein en kwam het tot prijsverhogingen van minstens twintig procent vergeleken bij vorig jaar. In de afgelopen weken heeft het ook veel geregend, wat het rooien deels belemmerd heeft. Dat het aanbod in z'n algemeenheid schaarser wordt, merkt men al sinds begin december. De kwaliteit van de beschikbare aardappelen is echter goed“, zegt Marco.

Afzetperiode wordt tendentieel korter
De afzetperiode op zich is in de loop der tijd aanzienlijk korter geworden, bevestigt Marco. Want Duitse aardappelen kunnen inmiddels het hele jaar door aangeboden worden. "Deze tendens is bijna overal te zien. Sinds de afgelopen jaren komt de nieuwe oogst – door het verwarmen van akkers, akkers afdekken met folie en zelfs aardappelteelt in kassen – steeds vroeger op de markt.“ Vanwege de vroege seizoensstart bij de Duitse teelt worden de laatste partijen aan importaardappelen normaal gesproken in mei naar Duitsland geëxporteerd.

Weersomstandigheden als uitdaging van de toekomst 
Ook wat rassen betreft onderscheidt het Duitse aanbod zich nauwelijks van de importaardappelen, want ook in Cyprus teelt men voornamelijk het gebruikelijke ras Annabelle. De ronduit goede kwaliteit van de aardappelen uit Cyprus is echter een belangrijk verkoopargument. "In tegenstelling tot andere teeltlanden zoals Egypte is de teelt in Cyprus eerder klein gestructureerd. We moeten ons enigermate aanpassen aan deze prijzen.“ Zorgwekkend is eerder het extreme weer dat tegenwoordig steeds vaker voorkomt en ook dit jaar duidelijk merkbaar zal zijn. "Voor ons handelaren zal de toekomstige uitdaging zijn om een gelijkblijvende kwaliteit en betrouwbare dienstverlening te bieden.“

Kwaliteit nog steeds bepalend
Marco levert de consumptieaardappelen uit de contractteelt voornamelijk aan de levensmiddelenhandel en de groothandel in heel Duitsland. Door meer dan veertig jaar ervaring heeft zijn bedrijf in beide segmenten een goede reputatie opgebouwd. "Het groothandelssegment wordt kleiner, de levensmiddelenhandel wordt belangrijker – deze verandering is al langer merkbaar. In ieder segment zijn er echter premiumprogramma's, daarbij zijn de kwaliteitseisen niet wezenlijk verschillend“, zegt hij afsluitend. 

Voor meer informatie:
TSIOURVAS GmbH & Co
Geschäftsführer: Marco Stahl
Langwiesenweg 28 - 70327 Stuttgart-Grossmarkt
Telefoon: 0711 / 464309
Telefax: 0711 / 484571
E-mail: marco-stahl@tsiourvas.de 
www.tsiourvas.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven