Overzicht wereldmarkt avocado’s

De Europese avocadomarkt zit in een overgangsfase. De laatste volumes Chileens, Spaans, Israëlisch en Mexicaans product zijn nog op de markt aanwezig, terwijl Peru, Kenia, Brazilië en Zuid-Afrika de markt langzaam overnemen. De avocado is nog altijd ongekend populair. Wereldwijd wordt volop geïnvesteerd in de sector: zowel in de promotie als in de nieuwe aanplant. Steeds meer landen exporteren naar China.

Zuid-Afrika: Volumes 30 tot 40% lager dan vorig jaar 
Het Zuid-Afrikaanse exportseizoen is recent begonnen. Na de recordopbrengst van vorig jaar zullen de hoeveelheden dit jaar zo’n 30 tot 40% lager zijn. Momenteel wordt de Hass variëteit geoogst. Door de hittegolf in oktober 2018 is een klein deel van de oogst vroegtijdig van de bomen gevallen.

Volgens handelaren zijn de prijzen een stuk beter dan vorig jaar. Manager van een pakhuis: “We zouden best meer kunnen gebruiken aangezien andere landen ook te kampen hebben met een lagere productie. Men verwacht dat de prijzen tot eind mei zullen blijven stijgen. Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben ongeveer een maand de tijd om de Europese markt te beïnvloeden. Hierna is de verwachting dat de prijzen zullen stabiliseren op betere niveaus dan vorig jaar." De manager vertelt dat de avocado’s mooi en schoon zijn. “Al met al zien ze er een stuk beter uit dan vorig jaar.”

Kenia: Hoge vraag zorgt voor goede marktsituatie
Het avocadoseizoen is begin deze maand van start gegaan. De vraag is hoog. “Dat is goed nieuws voor de kleine en medium bedrijven, omdat er ook voor ons nu ook een plaats is op de wereldmarkt. Voorheen werd deze gedomineerd door een paar grote bedrijven,” vertelt een exporteur. “Internationaal is Peru de grootste concurrent. Als hun grote volumes in mei op de markt komen, gaat de vraag naar onze avocado’s naar beneden en zullen we lokaal te maken krijgen met een overaanbod.”

Kenia staat in de startblokken om de export naar China te starten, maar moet nog even wachten tot alles administratief rond is. “Hopelijk gebeurt dit nog voor het einde van ons seizoen in augustus,” aldus de exporteur.

Italië: Export naar China komt op gang
De hoeveelheden uit Sicilië waren en zijn nog steeds hoog. De weersomstandigheden zijn dit seizoen wisselend geweest. Vanaf augustus 2018 was het vaak koud, waardoor de avocado’s niet voortijdig van de bomen vielen. Tegelijkertijd was er veel regen en wind en stonden de bomen bloot aan grote temperatuurverschillen. De meeste avocado’s zijn van een gemiddelde maat (26-24-33-20). Een klein deel is van de maat 16-18 (de opbrengst van nieuwe bomen).

Al met al is het een bijzonder jaar geweest op de avocadomarkt. Er was veel product beschikbaar, in het bijzonder van de Hass variëteit. In oktober was er een grote prijsdaling door de overvloedige aanwezigheid van importproduct, vooral vanuit Peru en Afrika. Dit ondanks dat de vraag hoger bleef dan het aanbod.

In oktober 2018 startte een Siciliaans bedrijf met de export van avocado’s naar China, bestemd voor de cateringsector. De avocado’s worden vervoerd per vliegtuig. Ze vertrekken vanaf Segrate-Milan en komen aan in Hong Kong. De feedback is positief en bestellingen zijn ondertussen al verviervoudigd. Het teeltbedrijf teelt al op een oppervlakte van 110 hectare en gaat dit uitbreiden met nog eens 30 hectare. Over twee seizoenen zou nieuwe aanplant moeten zorgen voor een verlenging van het Siciliaanse avocadoseizoen van oktober tot juni.

Een bedrijf uit Apulia start in april met de aanplant van 40 hectare. “Naar verwachting zullen we ongeveer 32.000 bomen (800 per hectare) planten. Deze zijn vooral van de Hass variëteit, maar we planten ook Ettinger, Pinkerton, B.L. en Reed variëteiten. Dit zal zorgen voor een beschikbaarheid van november tot mei.” Om de bomen te beschermen tegen de winterkou wordt er een antivriessysteem geïnstalleerd.

Spanje: Maart is een goede maand voor exporteurs
Het Spaanse avocadoseizoen zal over ongeveer anderhalve maand ten einde lopen. In januari en februari was de markt traag vanwege het overvloedige aanbod vanuit andere landen. Dit leidde tot een vertraging van tot wel twintig dagen in de oogst en afzet. Sinds maart verloopt de afzet goed.

"Het aanbod vanuit Chili, Mexico en Colombia neemt af in Europa en de vraag blijft groot. Hier profiteert Spanje van. We brengen nu alles op de markt dat we in januari en februari niet konden afzetten. Maart is onze avocado-maand", aldus een exporteur. Volgens hem zijn de prijzen op dit moment aangepast aan het beschikbare aanbod. "De telersprijzen liggen tussen de €2,50 en €3,00 per kilo, afhankelijk van de maten. De prijs voor een doos van vier kilo schommelt tussen de €12,00 en €14,50. Een paar weken geleden bevielen de prijzen veel telers niet. Degenen die gewacht hebben en later zijn gaan oogsten, zien nu goede resultaten", zegt hij.

In de eerste week van april zal de importeur/exporteur beginnen met de import van avocado's uit Peru, Kenia en Zuid-Afrika. Vorig jaar waren er wat moeilijke momenten in de periode tussen de lente en de zomer vanwege de grote Peruaanse oogst, die ervoor zorgde dat het avocado-aanbod bijna het dubbele bedroeg van wat de markt aankon. "Peruaanse exporteurs kondigen altijd een kleinere oogst aan dan ze in werkelijkheid hebben om te proberen de prijzen hoog te houden. Dit jaar begint de Peruaanse oogst later en met de oogst van nieuwe plantages is er mogelijk meer product dan vorig jaar", zegt de exporteur.

Hoewel het avocado-aanbod wereldwijd blijft groeien, zorgen de hoge vraag en het feit dat het fruit een basisproduct aan het worden is er volgens de exporteur voor dat de prijzen rendabel blijven. "In de afgelopen jaren heeft de avocadosector een bloeiperiode doorgemaakt. De prijzen per doos liepen op tot wel 18 euro aangezien er altijd een tekort aan product was vanwege de enorme vraag. Prijzen van 11 tot 12 euro per doos zijn nog steeds rendabel voor alle onderdelen van de keten".

"Na een aantal jaren met zulke hoge prijzen heeft de avocadosector veel ondernemers aangetrokken die weinig kennis van het product hebben, waarschuwt de exporteur. "Je ziet dat het areaal groeit in Spaanse gebieden als Valencia, Huelva en Cádiz, waar traditioneel gezien citrus geteeld werd".

Nederland: Zuid-Afrikaans avocadoseizoen eerder van start
Nederlandse importeurs vertellen dat de afzet van zowel Greenskins als Hass-avocado’s momenteel goed verloopt. De hoeveelheden uit Israël zijn afgenomen in verband met het einde van het seizoen. Maar de verkoop van Fuerte uit Peru en Zuid-Afrika verloopt uitstekend met hoge prijzen van 9 à 9,50 euro. In de eerste week van april worden de eerste Hass avocado’s uit Peru en Zuid-Afrika verwacht. Zuid-Afrika is dit jaar dus eerder begonnen dan gebruikelijk. Na de enorme grote hoeveelheden Hass avocado’s uit Peru en Zuid-Afrika van vorig jaar komt er naar verwachting 30% minder Hass avocado’s uit Zuid-Afrika. Peru verwacht hun gebruikelijke volume te sturen.

Duitsland: Stabiele markt, bio in de lift
De Duitse avocadomarkt is momenteel zeer stabiel met een continue beschikbaarheid, relatief goede prijzen en een dito productkwaliteit. Het overgrote deel van de Hass-avocado’s komt uit Peru en Chili en wordt in ready-2-eat-kwaliteit geleverd. In de Duitse groothandel schommelen de prijzen per kist (16 stuks) rond de 13 Euro. Importeurs en groothandelaren bevestigen dat de consumptie van exoten, waaronder avocado's, nog altijd in de lift zit.

Hoewel de Hass-avocado’s nog altijd met afstand de hoofdmoot vormen, winnen ook andere rassen stukje bij beetje aan betekenis. Onder meer Greenskin-avocado’s en de Canarische rassen (onder de merknaam Sigfrido) worden op relatief kleine schaal geïmporteerd. In het premiumsegment vindt men sinds kort ook Ethiopische bio-avocado's, onder meer de rassen Fuerte, Ettinger, Pinkerton en Nabal.

België: Prijzen zijn aan de hoge kant
De avocadomarkt zit momenteel in een overgangsperiode. Het Chileens seizoen is over en het Peruaans seizoen is langzaam aan het opstarten. Prijzen zijn aan de hoge kant, maar niet zo hoog als op hetzelfde moment als vorig jaar. De volumes die uit Peru komen zijn nog wat onzeker. Er zijn wisselende berichten, maar er wordt gezegd dat er 10 tot 15 procent minder volume dan vorig jaar deze kant op komt.

Frankrijk: Zorgen om bevoorrading met Pasen
Doordat de avocadomarkt zich in de overgangsperiode bevindt, zijn zo’n beetje alle origines momenteel op de Franse markt verkrijgbaar. “Spanje, Israël, Chili, Mexico, Kenia, Peru, Zuid-Afrika en Brazilië zijn allemaal op de markt aanwezig, maar wel met kleine hoeveelheden. Ze staan allemaal aan het begin of aan het einde van het seizoen,” vertelt een groothandelaar. “Met Pasen kan dit tot een tekort op de markt leiden. De vraag is dan hoog, onder andere omdat supermarkten leuke promotieacties neer willen zetten. Wat de situatie nog extra kan bemoeilijken, is dat in veel Spaanstalige landen gedurende de paasweek amper gewerkt wordt. Dit zou kunnen zorgen voor een tijdelijke verlamming van de import en hoge prijzen.”

China: Import neemt jaarlijks toe
De avocado is een ontwikkelende markt in China. De import blijft elk jaar toenemen en de belangrijkste landen hiervoor zijn Mexico, Chili en Peru. Binnenkort komt daar misschien een vierde land bij, Kenia. Vorig jaar kwamen de Keniaanse en Chinese overheden tot een overeenkomst voor de export van Keniaanse avocado’s naar China. Echter zijn nog niet alle exportprocedures vastgesteld, dus er kan nog niks worden geïmporteerd. Deze week zal er een Chinese delegatie naar Kenia vliegen om inspecties te houden op de avocadoplantages en om te zien hoe de inspectie verloopt op het vliegveld. Er wordt verwacht dat na deze inspectie de export snel van start zal kunnen gaan, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen omdat zulk soort procedures altijd tijd kosten. Er is wel veel vraag van Chinese importeurs naar Keniaanse avocado’s.

In China zelf wordt er ook hard gewerkt aan eigen teelt van avocado. Yunnan en Hainan zijn hier twee belangrijke plekken voor. Het zit nog in een beginfase, nu wordt er nog volop onderzocht welke variëteiten het goed doen op de Chinese grond.

Australië: Productie groeit jaarlijks met 7%
Het afgelopen decennium is de Australische avocadoproductie jaarlijks met zo’n 7% gegroeid. Er gaan nog relatief weinig avocado’s weg voor de export, maar dit zal veranderen als de sector tegen 2025 een productie van zo’n 115.000 ton per jaar behaalt. In het seizoen dat liep tot juni 2018 werd 77.032 ton geproduceerd. Dit was een toename van 17%. De totale waarde nam met 45% toe tot $543 miljoen. De export daarentegen nam met 23% af tot 1.786 ton. De waarde nam hierdoor met 11,6% af.

In Australië zijn twee avocadoseizoenen te onderscheiden, afhankelijk van de variëteit. Hass wordt veruit het meest geteeld. Deze is verantwoordelijk voor 78% van de totale productie en is zo goed als jaarrond verkrijgbaar. Het seizoen piekt in maart. 20% van de Australische avocado's zijn van de Shepardvariëteit. Deze heeft een relatief kort seizoen dat loopt van de nazomer tot in de herfst.

Nieuw-Zeeland: Veel investeringen in de sector
Vastgoedmakelaars in Nieuw-Zeeland laten weten dat de internationale populariteitsgroei van de avocado leidt tot meer investeringen in de sector. Meer telers kopen avocadoboomgaarden of breiden bestaande boomgaarden uit. Het rendement is de afgelopen jaren verbeterd en de vooruitzichten voor de komende jaren zijn goed.

VS: Goede markt voor greenskins in Florida
Aan de zuidoostkust is een goed aanbod van greenskins. “De markt voor greenskins uit Florida is goed. We hebben een late variëteit, Buck, die langer aan de bomen hangt dan de meeste andere variëteiten. Hierdoor heeft deze een hoger oliepercentage,” zegt een handelaar. “Momenteel zijn we de Bucks aan het oogsten. Het is een lekkere avocado en er is veel vraag naar in Zuid-Florida.” De markt voor greenskins is in Florida het best.

Door het hele land worden veel avocado’s uit de Dominicaanse Republiek verhandeld. Het gaat vooral om de variëteiten Carla en Beneke. De Carla verschilt qua eigenschappen niet veel van de Buck, terwijl de Beneke een meer typische greenskin is. Deze heeft een smeuïgere textuur, een lager oliepercentage en wordt rood-zwart van kleur tijdens het rijpen.

Het aanbod van de Carla en Beneke is nu nog goed, maar dit zal naar verwachting afnemen totdat op 15 mei het seizoen in Florida begint. “De Dominicaanse hoeveelheden nemen rond deze tijd van het jaar altijd af. Dit jaar waren de volumes sowieso lager dan vorig jaar. In Florida zal de opbrengst van de Carla in sommige teeltgebieden minder zijn dan andere jaren. De oogst van de Beneke wordt geschat op gemiddeld.”

De handelaar verwacht dat de oogst in Florida in het seizoen 2019-2020 gelijk zal zijn aan de vroege oogst van 2017 voordat de orkaan het gebied trof in september 2017. “In 2018 zijn de bomen in Florida weer op krachten gekomen. Vooral de vegetatieve groei was belangrijk en in het bijzonder de vroege variëteiten hadden een lage opbrengst.” Prijzen voor greenskins lagen afgelopen seizoen zo’n 15% lager dan vorig jaar, vooral met dank aan de grote import van Hass avocado’s.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven