Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evy van Gastel, Special Fruit

"Door de overgangsperiode zijn het uitdagende weken voor avocado’s”

Tholen – “Momenteel zit de avocadomarkt in een transitieperiode. Het avocadoseizoen in Spanje, Israël, Marokko en Chili loopt op zijn einde en we wachten nu op de grotere volumes uit Peru. Door de overgangsperiode is de markt onder bevoorraad en zijn de prijzen aan de hoge kant, hierdoor zijn het best wel uitdagende weken voor avocado’s”, vertelt Evy van Gastel van Special Fruit. “Er zijn al wel wat Peruaanse volumes op de markt, maar wij verwachten de grotere volumes volgende week binnen te hebben. De Peruaanse avocado’s die nu op de markt zijn, komen uit de Highlands en hebben een lage dry matter. Om te rijpen, hebben we 23% dry matter nodig om een goede rijping te kunnen garanderen.”


Evy van Gastel

Gezonde balans vinden
Volgens de berichtgeving verwacht Peru 10 tot 15 procent minder avocado’s dan vorig jaar. “Dit jaar wordt er minder volume voorspeld, ondanks de nieuwe gebieden die in productie komen. Naast Peru zijn er ook andere origines die binnenkort de Europese markt op komen. Colombia heeft meer productie dan vroeger, maar ook Afrika is sterker vertegenwoordigd met Kenia, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Tanzania. De eerste Zuid-Afrikaanse avocado’s zijn reeds op de markt. Het zal de komende maanden juist noodzakelijk zijn om een gezonde balans te vinden tussen de verschillende origines op de markt”, aldus Evy.

Tussen de overgang van teeltgebieden zit momenteel weinig overlap. Toch komt er elk jaar per origine meer volume op de markt. “Hierdoor zijn de origines minder snel uitgeput en kunnen ze beter verdeeld worden per vraag. Colombia wordt een steeds belangrijker land in de productie van avocado’s, maar ook andere Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Zuid-Europese landen zetten steeds meer in op avocado’s. Tevens zijn er ook veel mangotelers die omschakelen naar avocadoteelt. Het is een product waar veel mensen toekomst in zien”, besluit van Gastel.

Voor meer informatie:
Evy van Gastel
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - Belgium
+32(0)3 330 1792
+32(0)3 315 0843
evy@specialfruit.be  
www.specialfruit.be