Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rick Rebergen,Keelings Knowledge

Operational Excellence in de AGF-branche

Bedrijven die handelen in versproducten zijn in toenemende mate op zoek naar innovatieve manieren om de concurrentie voor te blijven, door kosten te verlagen terwijl de operatie effectief blijft. De AGF industrie wordt gekenmerkt door lage marges, seizoenschommelingen en commoditisering. Hierdoor zien we dat veel klanten op zoek zijn naar manieren om hun systemen en processen te integreren in een enkele enterprise oplossing, om die operationele efficiëntie te verkrijgen, aldus Rick Rebergen van Keelings Knowledge.

Voor de AGF branche betekent operational excellence het verbeteren van het aanpassingsvermogen (responsiveness en agility) van de organisatie. De focus ligt op het verhogen van de kwaliteit van eindproducten terwijl de productiekosten en verwerkingstijden worden verlaagd. Vanuit onze branche-ervaring weten wij dat deze elementen essentieel zijn voor de sector.

Dit is waar een Enterprise Resource Planning (ERP) oplossing van pas komt. Het is een platform waarop de elementen van operational excellence worden gebouwd. ERP software bestaat uit een aantal modules die functionele of departementale gegevens en processen realtime met elkaar verbinden, waardoor de zichtbaarheid en coördinatie door de hele business heen verhoogd worden. Vanuit een AGF perspectief, als het gaat om zeer beperkt houdbare producten zoals zacht fruit of salades, zijn zichtbaarheid en synchronisatie door de supply chain heen essentieel om het product efficiënt van het veld tot aan het schap van de retailer te verplaatsen.

Complexe en unieke operaties
Een belangrijk onderdeel van de supply chain zijn de interne operaties van een organisatie. In de AGF branche gaat het om: inkoop en aanvoer, ontvangst en QA inspectie, magazijnverwerking, klasseren, rijping en productie, verzending en aanvoer naar de klant. De AGF sector is complex en in bepaalde opzichten uniek, bijvoorbeeld omdat het product begint te verslechteren vanaf het moment van oogsten. Als AGF specialist is het onze taak om producten te leveren in een conditie die zo dicht mogelijk ligt bij hoe het product het land verliet.

De complete reis door de interne operatie van een AGF bedrijf biedt tal van uitdagingen om dit doel te bereiken. Het toepassen van de laatste technologie in een gecontroleerde atmosfeer, handmatige verwerking en opslag, is een vereiste om succesvol te opereren in deze branche. Het vermogen om de fysieke goederenstroom en transformatie van goederen door het bedrijf heen te coördineren, is de manier om te differentiëren ten opzichte van bedrijven die vergelijkbare producten aanbieden.

Standaard producten
Jaarrond eisen retailers gestandaardiseerde afgewerkte producten, op het gebied van grootte, kleur, hardheid en Brix. Dit vertaalt zich in de noodzaak voor verbeterde operationele herhaalbaarheid en een afname in eindproductvariaties, om dit gestandaardiseerde eindproduct af te leveren. Hoe de gebruikte grondstoffen voor AGF producten ook zijn, inherent is dat ze afwijken per teler, variëteit en teeltcyclus, waardoor het behalen van dit doel nog moeilijker wordt.

Procesverbetering en ERP software met elkaar verbinden
Vanuit onze ervaring bij Keelings Knowledge en de bedrijven waar wij mee samenwerken, streven wij constant naar een cultuur van het verbeteren van bedrijfsprocessen. Wij geloven dat procesverbetering een essentieel onderdeel is van elke ERP implementatie, omdat de business goed kijkt naar en vragen stelt bij de huidige werkwijze. De best-practice workflows in de ERP oplossing dienen als een benchmark. Eenmaal geïmplementeerd zorgt de ERP software voor gestandaardiseerde workflows en ondersteunt het de zichtbaarheid van informatie en schaalbaarheid wanneer de business groeit in volume en complexiteit.

Productiviteit en kostenreductie gecombineerd
Het maximaliseren van productiviteit en kostenreductie in een productieomgeving gaan hand in hand. Door alle relevante informatie van bestellingen en de kwaliteit van grondstoffen bij de hand te hebben, gecombineerd met productie informatie inclusief aanvangsrendementen en afval, kunnen mogelijke verbeteringen worden aangewezen. Herbewerking van AGF producten is niet mogelijk; we hebben maar één kans om grondstoffen te transformeren tot een eindproduct. Zonder het te beschadigen of af te doen aan hoe de natuur het bedoeld heeft.

Tijdige bedrijfsinformatie
Er is een veelvoud van interne maatstaven om bedrijfsprocessen te monitoren, maar tenzij wij onze prestaties beoordelen tegen wat het bijdraagt aan klanttevredenheid, verdoen wij onze tijd. Als tijdige en complete leveringen conform technische specificaties, essentiële maatstaven voor onze klant zijn, dan zal alle verzamelde data uiteindelijk moeten bijdragen aan dit doel.

Belangrijke operationele data is overal. In de meeste gevallen is het een bijproduct van onze dagelijkse operationele transacties en processen. Door alle belangrijke bedrijfsprocessen in een centraal ERP systeem te hebben, kunnen wij deze data optimaal benutten en presenteren als waardevolle business intelligence tool. Als consistente en tijdige informatie beschikbaar is kunnen de juiste zakelijke beslissingen worden genomen. Wij kunnen er simpelweg niet op vertrouwen dat traditionele en op papier gebaseerde systemen bijblijven met de snelheid en constante veranderlijke aard van gegevens in de moderne AGF supply chain.

ERP software geconfigureerd voor ‘best practice’
De software oplossing van Keelings Knowledge biedt vooringestelde configuraties als ‘best practice’ en op maat gemaakte operationele intelligentie, volgens gestelde branche-eisen. Dit is het vertrekpunt. Van hieruit kan een bedrijf kijken naar manieren om de dagelijkse praktijk verder te verbeteren. Erop vertrouwende dat aan de eisen van traceerbaarheid en voedselveiligheid wordt voldaan. Dit is belangrijk, omdat terwijl de industrie zich focust op kostenreductie en maximalisatie van productiviteit, recente product terugroepingen en voedselcrises, ons laten zien dat productkwaliteit en compliance op de voorgrond treden van waar een consument aan denkt.

Het implementeren van een branchespecifiek ERP-systeem legt de basis voor procescontrole, automatisering, toenemende inzichtelijkheid en schaalbaarheid. Issues die cruciaal zijn voor iedere AGF onderneming die op zoek is naar Operational Excellence.


Voor meer informatie:
Rick Rebergen
Keelings Knowledge
Mob: +31 6 14955005 
Rick_Rebergen@KeelingsKnowledge.com 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven