Groei van 10-15%

Guatemala verwacht mango-export van 20.500 ton

De mango-oogst in Guatemala is momenteel volop aan de gang. Het Mango Comité, dat onderdeel uitmaakt van exporteursassociatie Agexport, verwacht dat het land dit jaar 20,5 miljoen kg van dit seizoensfruit zal exporteren.

Guatemala staat op nummer vijf in de ranglijst van Latijns-Amerikaanse landen die mango telen. In 2018 exporteerde het land 39 miljoen pound, goed voor 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro). Voor dit jaar wordt een groei van tussen de 10 en 15% verwacht. Guatemala exporteert zijn verse mango naar de Verenigde Staten, Canada, Europa en Chili.

Daarnaast verwacht de sector nog eens 9 mln kg aan mango voor de lokale markt en aan diepvriesproduct dit jaar. Dat stelt Eddy Martínez, lid van het Mango Comité en algemeen directeur van het bedrijf DFT-Agrotropic.

Oogsten en variëteiten

Martínez vertelt dat de oogst ongeveer drie maanden duurt. In het departement Retalhuleu begon de oogst twee weken eerder dan vorig jaar, in februari. In deze regio wordt de Ataulfo mango geteeld, een gele mango die zeer populair is aangezien hij geen vezels bevat en zoeter is dan andere variëteiten.

In de overige teeltregio's, zoals Escuintla, Zacapa en El Progreso, is de oogst in de eerste week van maart van start gegaan, met de Tommy Atkins variëteit.

In april en mei zullen de late rassen Kent en Keitt geoogst worden. Volgens Martínez groeit de vraag naar deze variëteiten, met name in Europa en Canada.

De teelt van mango voor de export levert meer dan duizend vaste banen op in teelt- en verpakkingsbedrijven, en meer dan 50.000 daglonen in de drie oogstmaanden.

Op de meeste nieuwe Guatemalteekse mangoplantages wordt de Keitt mango geplant. Deze variëteit is erg productief en heeft zich het beste aangepast aan het klimaat, legt Martínez uit. Met een goed agronomisch beheer, voegde hij toe, kan deze variëteit per boom meer dan 40 dozen van 9 pond voor de export opleveren, wat gelijk zou staan aan 25 ton exportfruit per hectare.

Met een dergelijke productiviteit is de teelt van mango rendabel, zei Martínez. Op meer dan 50% van de teeltbedrijven liggen de opbrengsten momenteel echter erg laag, hetgeen veel telers ontmoedigd heeft. Daarom, zei hij, is het nodig dat de autoriteiten van het ministerie van Landbouw meer prioriteit gaan geven aan het product.

Bron: prensalibre.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven