Crisissituatie op de perenmarkt?

Tholen - "We kunnen wel stellen dat we ons midden in een crisissituatie bevinden. Inmiddels is het overal duidelijk dat er grote voorraden (Conference) peren zijn in Nederland en België. Normaliter worden er vanaf nu al termijn afspraken gemaakt richting het einde van het seizoen, maar met deze voorraad informatie in het achterhoofd zijn de klanten terughoudend om iets af te spreken", constateert Randy Dijksman van Jaguar the fresh company.

"Aan de andere kant beginnen zich wel twee markten af te tekenen in relatie tot de kwaliteit. Een groot deel van de peren voorraad is zwak van kwaliteit en heeft een beperkt uitstalleven. Peren die op tijd geplukt zijn en (bij voorkeur) behandeld zijn met Smartfresh® krijgen op dit moment de voorkeur bij bepaalde klanten. Hier wordt niet per definitie meer voor betaald, maar de keuze is vaak doorgaan met “goede” peren of over schakelen op alternatieven die vanaf nu duidelijk beschikbaar zijn", vervolgt de handelaar.

"In Zuid-Afrika wordt op deze ontwikkeling in gespeeld door Packham’s peren op te slaan voor langere termijn. Zij voorzien dat hoewel op dit moment de perenmarkt in Europa kapot is, er straks ruimte komt voor hun peren. Wel kunnen we vooralsnog van geluk spreken dat we relatief koel weer hebben en de export van Conference goed doorlopen. Ondanks dat er nog steeds BA Lucas en Doyenné du Comice peren in de markt zijn, ligt de focus nu enkel nog op Conference", aldus Randy.

"Het is een aanname dat er in België alleen zwakke peren te koop zijn. Wij laden zelf nog iedere week behoorlijke volumes Belgische peren en deze zijn uitstekend van kwaliteit. Wel ligt de verhouding tussen goede en minder goede peren in België anders dan in Nederland en is de maat gemiddeld genomen ook een slagje kleiner, wat de middenprijzen niet ten goede komt", constateert de handelaar.

Steeds meer interesse bij Chinese retail in Conference peren 
Voor wat betreft China maken we een goed seizoen mee. Uiteraard moeten we erg op de kwaliteit letten, maar dit proces hebben wij nu goed onder controle. Hierdoor tonen de retailers steeds meer interesse in Conference peren omdat ze langer beschikbaar zijn in een stabiele kwaliteit. Wij laden nog door naar China, maar kunnen dit jaar met zeevracht niet de aansluiting vinden met nieuwe oogst Conference. We zullen deze periode overbruggen met luchtvracht in kleine volumes. Gelukkig begint in Nederland het besef te komen dat er behoefte is aan nieuwe markten, want het perenareaal blijft nog steeds toenemen. Met steun van de telers voorzie ik dat we de komende jaren de Chinese markt echt gaan veroveren en er een hele nieuwe mind-set gaat ontstaan bij telers en pakstations. Met deze nieuwe mind-set kunnen we met de Conference (en voor bepaalde markten de BA Lucas) echt de wereld over met onze peren", besluit Randy.

Voor meer informatie:
Randy Dijksman
Jaguar, the Fresh Company 
Tel. +31 (0)180 750 542
Fax. +31 (0)180 750 510
randy.dijksman@jaguartfc.nl 
www.jaguarthefreshcompany.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven