onderzoek naar eetpatronen

Kind kiest niet alleen voor junkfood vanwege SpongeBob

Volgens een onlangs verschenen rapport van de CU Boulder's Leeds School of Business en de Universiteit van Colorado zouden ouders en beleidsmakers, die tekenfilmfiguren beschouwen als de reden dat kinderen koekjes boven wortelen verkiezen, het weleens bij het verkeerde eind kunnen hebben. 

Onderzoekers stelden namelijk vast dat kinderen ook zonder tekenfilmfiguren op verpakkingen junkfood boven gezonde voeding verkiezen. De tekenfilmfiguurtjes waren wel van invloed wanneer de kinderen tussen twee vergelijkbare producten konden kiezen. 

Het artikel is verschenen in Journal of Public Policy & Marketing. De onderzoekers voerden meerdere testen uit waarbij kinderen konden kiezen uit snacks met of zonder tekenfilmfiguren, zoals SpongeBob of Scooby Doo, op de verpakking. Ze stelden vast dat kinderen een voorkeur hadden voor producten met tekenfilmfiguren wanneer ze tussen vergelijkbare producten konden kiezen, zoals twee verpakkingen met wortelen. Wanneer ze een keuze moesten maken tussen wortelen of koekjes dan konden de tekenfilmfiguren de smaakpapillen van de kinderen echter niet overtroeven. 

"De keuze van kinderen wordt voornamelijk bepaald door smaak," aldus onderzoekster Margaret C. Campbell. "De tekenfilmfiguren zijn alleen van invloed als het kind moet kiezen tussen producten die dezelfde smaakervaring bieden."

Een artikel op colorado.edu suggereert dat voorstellen om tekenfilmfiguren op junkfoodverpakkingen te verbieden, zoals in 2018 in het Verenigd Koninkrijk, wellicht niet tot het gewenste resultaat zullen leiden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven