Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw-Zeeland

's Werelds eerste appelplukrobot oplossing voor tekort aan arbeidskrachten

In een boomgaard van T&G Global ten westen van Napier is 's werelds eerste appelplukrobot in gebruik genomen. De robot zou de Nieuw-Zeelandse fruitsector, die de laatste jaren met een groeiend tekort aan arbeidskrachten kampt, weleens ingrijpend kunnen veranderen. 

Gary Wellwood van T&G Global vertelt dat zijn bedrijf twee jaar geleden in contact kwam met Abundant Robotics uit Silicon Valley dat  een prototype in Australië uittestte. Wellwood legt uit dat T&G zich ervan bewust is dat elke appelboom die nu geplant wordt op de één of andere manier met robots te maken zal krijgen of het nu is voor het plukken, snoeien of tellen.

"We begrepen dat een robot niet kan werken in een volledig driedimensionale boomgaard en daarom hebben we voor tweedimensionaal gekozen."

In Hawke's Bay werd een boomgaard speciaal aangelegd voor de definitieve versie van de robot. 

Dan Steere van Abundant Robotics vertelt dat het de eerste keer is dat de robot commercieel gebruikt worden: "Het feit dat fruit zo kwetsbaar is, maakt het zo moeilijk. Bij de pluk mogen zowel het fruit als de bomen geen schade oplopen en dat is technisch gezien een behoorlijke uitdaging."

Alan Pollard van New Zealand Apples & Pears laat weten dat hij de robot het perfecte voorbeeld vindt van de manier waarop de sector technologie toe kan passen om haar toekomst te verbeteren. Het zal echter nog heel wat jaren duren voordat robots de volledige oogst op zich kunnen nemen. 

Bron: stuff.co.nz

Publicatiedatum: