Nederland heeft aandeel van 50% in mondiale pootgoedhandel

Rabobanks Wereld Aardappel Kaart 2019

Slechts een klein deel van de aardappelen wordt internationaal verhandeld. De handel in consumptieaardappelen, pootaardappelen en diepgevroren aardappelenproducten vormde 7% van de totale aardappelteelt in 2017. Maar groei gloort aan de horizon. 

  • De handel in diepgevroren aardappelproducten steeg van 4 mln ton naar meer dan 7 mln ton de afgelopen 10 jaar door een stijging van de consumptie in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. 
  • De Nederlandse export domineerde in pootaardappelen met een marktaandeel van 50% van de mondiale handel.
  • De internationale handel in consumptieaardappelen is beperkt, maar is wel gestegen met handel door verschillende Noord-Afrikaanse en Aziatische landen.

Klik hier voor een groter beeld.

Groei voor Noordwest Europa
Tijdens het laatste decennium werden ontwikkelingen in de mondiale aardappelsector gedomineerd door de consumptiegroei van diepgevroren aardappelproducten. Vooral Nederland en België profiteerden hiervan met een verdubbeling van de export tussen 2007 en 2017. Aardappeltelers in beide landen plukten de vruchten van deze ontwikkeling door een grotere vraag naar consumptie- en pootaardappelen. 

Of het volgende decennium net zo succesvol zal zijn hangt af van hoe de aardappelsector in Noordwest-Europa uitdagingen overwint op het gebied van bodemkwaliteit, strengere milieu-eisen, vluchtige prijsvorming en toenemende mondiale handelsspanningen die de aardappelstroom rond de wereld in de weg zitten. 

Download een PDF versie van dit artikel

Bron: research.rabobank.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven