Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wim Tuinstra:

"Aardappelexport overzee blijft achter, frietindustrie dit seizoen wel kooplustig"

Tholen - In de aardappelhandel is het momenteel niet zo druk. "Elke week vraag ik me af wat het moet worden en gaat er uiteindelijk toch nog wel wat weg, maar wel veel minder dan andere jaren. Zeker de export naar overzee ligt op een beduidend lager niveau", vertelt Wim Tuinstra van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Herkingen. "De matige export zal ongetwijfeld met de prijs te maken hebben. Met hoge prijzen gaan klanten ook eerder zoeken. Wel is de frietindustrie dit seizoen aardig kooplustig geweest", vertelt Wim. "Het zijn dan ook de frietrassen die de kar trekken."

Op de vraag hoe lang de voorraad nog strekt, antwoordt de exporteur: "Als de omzet niet harder gaat lopen, hebben we aardappelen genoeg. Maar als de vraag aantrekt en we wekelijks volop gaan draaien, dan zijn we er snel doorheen. Over de kwaliteit klaag ik niet, de aardappelen die wij tot onze beschikking hebben, zijn gewoon goed, maar hoe dat straks in mei is, weet ik niet."

De prijs is vast. De vraag zal echt toe moeten nemen, wil die nog verder aantrekken. Bij de boer betaal je nu nog 25-27 cent en voor de frietrassen nog een paar cent meer. Maar het uiteindelijke rendement zal voor veel telers niet meevallen. Als je kon beregenen en je hebt aardappels vrij, dan zit je goed. Maar veel aardappelen staan onder contract en als je opbrengsten dan ook nog laag uitvallen, kom je niet snel aan een positief saldo", besluit Wim.

Voor meer informatie:
Jan Tuinstra BV
Molendijk 83a
3249 AN Herkingen
Tel: 0187-669555
info@jantuinstrabv.nl 
www.jantuinstrabv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven