Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tamme kastanjeteelt in internationaal perspectief

De wereldwijde tamme kastanjeteelt concentreert zich op twee macrogebieden: Azië en Europa. Volgens de gegevens van 2017 is China het land waar de meeste kastanjes geteeld worden met een volume van ongeveer 1,9 miljoen ton, dat goed is voor 82%. Europa teelt jaarlijks 200.000 ton. In Azië wordt het tamme kastanje ras Blume geteeld en in Europa is dit het Miller ras.

De voornaamste Europese landen waar kastanjes geteeld worden zijn Turkije (29,3%), Italië (24,3%), Griekenland (16,7%), Portugal (13,9%) en Spanje (7,4%). De gegevens van de Italiaanse teelt zijn een raming op basis van historische gegevens aangezien de gegevens van de nationale kastanjeteelt sinds 2008 niet langer worden gedeeld door Istat.

Na problemen op fytosanitair gebied vertoont de kastanjeteelt in Italië tekenen van herstel. Helaas heeft het land zijn leiderschap op het gebied van Europese export verloren aan Spanje en Portugal.

In Campanië en Piëmont zijn een aantal belangrijke spelers uit de Italiaanse en Europese kastanje industrie gevestigd. Deze regio's zijn de enige die zowel verse als verwerkte kastanjes exporteren. Volgens de gegevens uit 2016 was 40% van de export afkomstig uit Campanië en 16% uit Piëmont.

"Op basis van de gegevens van Istat werd 2018 gekenmerkt door een toename van de invoer van kastanjes (67%) en door een lichte daling van de export (-8,7%). De landen waarvandaan Italië de kastanjes importeerde waren Portugal (29,5%), Spanje (22%) en Turkije(22%). Daarna volg Griekenland met 12,6%." Dat zegt Tatiana Castellotti, onderzoekster bij het onderzoekscentrum voor politiek en bio-economie.

"In 2018 was Frankrijk de belangrijkste bestemming voor Italiaanse tamme kastanjes. Op de tweede plaats staat Duitsland, gevolgd door Zwitserland en Oostenrijk."

Contact:
Tatiana Castellotti
CREA - Centro di ricerca Politiche e Bio-economia
Email: tatiana.castellotti@crea.gov.it

Publicatiedatum: