Spanje: aardappelseizoen in La Rioja eindigt met hoge prijzen

Vanwege het gebrek aan voorraad zijn er deze week geen aardappelprijzen vastgesteld in de Spaanse regio La Rioja. Hoewel er nog wat aardappelen beschikbaar zijn voor de levering aan de verwerkende sector, zijn de voorraden voor de versmarkt al minimaal. Het seizoen, dat gekenmerkt werd door beperkte voorraden en hoge prijzen, is zo goed als afgelopen.

De prijzen zijn in één jaar tijd met een factor 3 verhoogd. Waar er vorig jaar in dezelfde week 12 cent werd betaald voor een kilo Agria aardappelen in La Rioja, ligt dat bedrag nu op 36 cent.

In Rioja Alta zijn telers momenteel volop bezig met de pootwerkzaamheden van dit jaar. Men is iets eerder begonnen dan normaal, volgens de Raad van Landbouw, Veeteelt en Milieu van La Rioja.

Ook in de regio Castilië en León is het poten begonnen, om precies te zijn in de provincies Salamanca en Valladolid. Er worden vooral wasbare variëteiten met een korte cyclus (120 dagen) gepoot, die mogelijk begin juli de markt bereiken. De variëteiten met een lange cyclus worden later gepoot en zullen in de loop van de zomer geoogst worden.

De eerste aardappelen, die op de nationale markt zullen verschijnen, zijn echter afkomstig uit Andalusië en naar verwachting zullen de prijzen hoog blijven. De gemeente Antequera, in Málaga, zal dit jaar zo'n 25 procent minder aardappel oogsten dan vorig jaar. Volgens lokale telers is dit met name te wijten aan de "hoge temperaturen in augustus". Hierdoor liggen de prijzen hoger, hetgeen compenseert voor de lagere opbrengsten.

Gemiddelde prijs op nationale markt

Volgens het wekelijkse rapport van het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding van week 11 (11-17 maart), is de gemiddelde prijs van aardappelen in Spanje opnieuw gestegen (+5,43%).

 

Bron: www.agropopular.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven