China: dronepiloten moeten telers helpen

Zhu Beibei heeft zijn eigen bedrijf met een team van 30 dronepiloten en hij haalt jaarlijks 39.750 euro binnen met het helpen van telers in China door onkruidverdelgers te spuiten. De vraag naar agrarische dronepiloten is gestegen naarmate de technologie zich ontwikkelt, waardoor een bekwame piloot meer areaal kan bestrijken dan fysiek mogelijk zou zijn. Ironisch genoeg wordt de ontwikkeling gestimuleerd door het tekort aan arbeidskrachten op het platteland.

Naar schatting 287 miljoen mensen in China zijn arbeidsmigranten. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is het equivalent van alle inwoners van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië samen die verhuizen om ergens anders te gaan werken.

Veel Chinese arbeidsmigranten verlaten hun huizen op het arme platteland om in fabrieken te gaan werken in de Parelrivierdelta of Yangtze-rivierdelta of voor andere banen voor lager opgeleiden, zoals in restaurants en als schoonmakers in de grote steden Beijing, Shanghai en Guangzhou.

Het besturen van drones is slechts een voorbeeld van het groeiende aantal nieuwe beroepen die zijn ontstaan door de wereldwijde 'kluseconomie'. De populariteit van carpoolen heeft geleid tot Didi-(vergelijkbaar met Uber of Lyft), terwijl on-demand services apps als Ele.me en Meituan Dianping van de Alibaba Group werkgelegenheid hebben gecreëerd voor veel maaltijdbezorgers.

Deze banen bieden doorgaans meer vrijheid dan een traditionele baan in een fabriek, waar werknemers zich urenlang op dezelfde plek begeven. Dat zet fabrikanten onder druk om genoeg arbeiders voor hun fabrieken te vinden.

"Chinese millennials en post-millennials zijn hoog opgeleid en zijn bereid om van baan te wisselen op zoek naar een hoger loon en meer vrijheid", zegt Zhang Ying, een recruiter in Dongguan in het zuiden van China. "Het is een niet gemakkelijk oplosbare uitdaging voor alle fabrikanten, omdat de overheid minder afhankelijk wil worden van low-end productie en een transformatie naar een door technologie gedreven economie wil bewerkstelligen."

Bron: https://www.scmp.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven