Geen overtredingen kopergebruik in bio-aardappelteelt in 2018

Skal heeft in 2018 100 bedrijven gecontroleerd op kopergebruik in de biologische aardappelteelt, zo staat in het jaarverslag. In tegenstelling tot 2017 lag in 2018 de focus op de hoeveelheid koper per hectare. Tevens zijn de onderzoeksmogelijkheden voor handhaving op kopergebruik onderzocht.

Het groeiseizoen was extreem droog, waardoor phytophthora nauwelijks tot ontwikkeling is gekomen. Desondanks is in overleg met Bionext/Biohuis besloten om dit project ongewijzigd uit te voeren. Belangrijkste reden was om informatie te verkrijgen over kopergebruik in de biologische aardappelteelt als er nauwelijks sprake is van aantasting door phytophthora.

Van de 100 gecontroleerde bedrijven waren er vijf die ondanks de lage phytophthoradruk toch koper hebben gebruikt. De gevonden concentraties waren te laag om het gewas te beschermen tegen phytophthora. De gebruikte hoeveelheid koper per hectare lag tussen de 0,3 mg/ha en de 1,9 kg/ha. Voor een gewasbeschermende werking zijn concentraties van 6 kg/ha of meer nodig. De bedrijven gaven aan dat ze dit doen in het kader van bemesting. Experts daarentegen geven aan dat kopergebrek in aardappelteelt geen item is.

Ook is in 12 aardappelbladmonsters residu aangetroffen. Deze waren allemaal terug te voeren op drift of depositie. Drift en depositie zijn lastige problemen voor biologische telers. In geval van drift kan een teler soms nog maatregelen treffen om het te voorkomen. Tegen depositie kan een teler weinig doen.

Klik hier voor het volledige jaarverslag.

Bron: Skal Bio Controle


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven