Kretschmann, Neurenberg

"Grote belangstelling voor Pimentos de Padron uit Franken“Pure familiebedrijven zijn tegenwoordig steeds zeldzamer binnen de handel. En de combinatie van klassieke groententeelt, directe verkoop bij de groothandel en een retailbedrijf vindt men al helemaal nauwelijks. Sinds de oprichting van een gespecialiseerde winkel in het stadscentrum van Nürnberg in 2017 dekt de familie Kretschmann bijna alle stadia van de leveringsketen, vertelt dochter Birgit Kretschmann. En niet zonder succes.

Momenteel bevindt de handel in verse producten zich in een overgangsfase: voorjaarsgroenten uit eigen land komen succesvol op de markt en exotisch fruit uit Zuid-Europa en van overzee completeert het aanbod. "Momenteel bied ik hier in de winkel Fashion-watermeloenen uit Spanje aan, maar ook Charentais-meloenen uit Frankrijk. De consumptie is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer. Als de zon schijnt, laten de meloenen zich snel verkopen. Momenteel zijn ze natuurlijk nog relatief duur, maar zodra de temperatuur stijgt, gaat de gemiddelde prijs wekelijks naar beneden“, aldus Birgit.


Twee specialiteiten uit het actuele productaanbod: links de Fashion-meloenen uit Spanje, rechts de Pimentos de Padron uit Franken, die volledig onbehandeld (biokwaliteit) zijn.

Op drie niveaus
Het handelsmerk van de twee jaar geleden opgerichte winkel is echter het lokale productpalet, met producten die indien mogelijk van het ouderlijke groententeeltbedrijf komen. "Wat uit het Knoblauchsland verkrijgbaar is, wordt ofwel aan de stand van mijn ouders op de Großmarkt, ofwel hier in de winkel verkocht. Ook mijn broer zit in het bedrijf, hij houdt zich hoofdzakelijk met de teelt bezig", vertelt Birgit. Het assortiment uit eigen teelt omvat voornamelijk gesneden kruiden, slasoorten, maar ook aardappelen, kook- en wortelgroenten. Na kerst gaan de groothandelaren in Nürnberg traditioneel met winterpauze, afgelopen week is de handel op de Großmarkt – in het kader van de vroege seizoensstart in het Knoblauchsland – ook voor de ouders van Birgit weer begonnen.


Impressies van het ouderlijke groententeeltbedrijf in het Knoblauchsland

Pimentos de Padron uit Franken
Het Knoblauchsland hoort niet alleen qua hoeveelheid tot de belangrijkste teeltgebieden van Duitsland, maar ook qua diversiteit aan geteelde soorten vertonen de groentenproducenten daar een grote innovatiekracht. De producten uit de lokale kassencomplexen worden voor een groot deel op de lokale Großmarkt en in de lokale retail aangeboden, zoals ook bij de familie Kretschmann. "Nieuw dit jaar zijn tricolore-sla in een pot, ronde aubergines en de braadpaprika's of Pimentos de Padron uit Franken, die we afnemen van Scherzer Gemüse. Deze paprika's hadden we voorheen al uit Italië of Spanje: de lokale teelt en het afzien van lange leveringsafstanden komt de versheid natuurlijk ten goede. Natuurlijk moet men de mensen dit lokale product ook actief tonen. Onder vegetariërs stijgt de interesse erin echter al snel“, sluit Birgit haar verhaal af.

Voor meer informatie:
Kretschmann Obst und Gemüse
Birgit Kretschmann
Katzwanger Hauptstraße 30
90453 Nürnberg
Telefoon: (0911) 64 11 49 39
Mobiel: (0172) 820 37 31
gemuesebaukretschmann@t-online.de 
www.meier-magazin.de/kretschmann 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven