Richard Grob van 'Kartoffel-Centrum Bayern' (KCB)

"Frietindustrie in Beieren blijft groeien"

"In principe was heel Europa door de droogte getroffen, daarbij is Bayern natuurlijk inbegrepen. Maar aangezien we in ieder geval in de westelijke helft van Bayern gebiedswijze neerslag op het juiste moment kregen, was het voor ons echter niet al te dramatisch", vertelt Richard Grob van 'Kartoffel-Centrum Bayern' (KCB). De juiste voorbereiding is eveneens een nuttige factor geweest: "Aangezien de droogte al vroeg haar intrede deed, konden we lacunes opvullen. Hierdoor is de aanvoer van onze hoofdafnemers weliswaar een uitdaging geweest, maar door veel maatregelen konden we wel aan de vraag voldoen. Qua prijs liggen we op Europees niveau, daarbij zijn er nauwelijks lokale verschillen."

Bij de aansluiting van de oude op de nieuwe oogst wordt er dit jaar geen probleem verwacht. Richard: "Bij de huidige weersituatie verwachten we lokaal vanaf week 28 nieuwe oogst aardappelen voor de frietindustrie. Uit de vroege regio's in de Pfalz, Baden en in het Rheinland zal dit eventueel nog iets vroeger zijn."

KCB is gespecialiseerd in industrieaardappelen. Men levert aan de lokale verwerkers, maar ook de export speelt in Bayern een grote rol. "De handel met Zuid-Europa verloopt momenteel op normaal niveau, echter is in dure jaren, zoals dit jaar, de vraag vanuit de Oost-Europese landen met minder koopkracht iets lager."

Op het gebied van verpakkingen gebeurt er in de afgelopen jaren heel veel binnen de sector. Ook binnen de aardappelindustrie zijn er ontwikkelingen: "We verpakken voor de export alles in 4-25 kg poly-raschelzakken, dat zijn vergeleken bij veel andere huidige standaardverpakkingen, zakken uit een zeer licht, 100% recyclebaar kunststof. De afgelopen jaren heeft men deze zakken ook nog verder ontwikkeld. Zo heeft een zak voor 10 kg aardappelen slechts nog een eigen gewicht van 13 gram."


KCB op de Fruit Logistica 2019, vertegenwoordigd op de gezamenlijke stand van Maurer-Parat (v.l.n.r.): Karsten Krisch (Maurer-Parat), Johannes Rohbeck (Wilhelm Weuthen GmbH & Co. KG), Tom Faessen (Wilhelm Weuthen), Richard Grob (KCB), Larissa Hafner (Wilhelm Weuthen), Stefan Claser (Wilhelm Weuthen), Christina Schröder (Wilhelm Weuthen) en Ludwig Hartmann (Maurer-Parat).

Het bedrijf werd in 1998 opgericht voor de aanvoer van Aviko – sindsdien wordt de verwerker vanuit de standplaats in Rain/Lech 'just in time' van grondstoffen voorzien. "Aangezien niet alle geteelde frietaardappelen aan de industriestandaard voldoen, hebben we een netwerk opgebouwd van verschillende afzetmarkten. Hierdoor kunnen we de telers altijd oplossingen bieden, ook met moeilijke partijen. Dat was ook de reden van de oprichting van het tweede bedrijf in Geiselhöring in 2011, dat op de export gespecialiseerd is. Bovendien is de vestiging in Geiselhöring ook verantwoordelijk voor speciale sorteringen en alle verpakkingen."

De hoofdklant blijft tot op de dag van vandaag Aviko Duitsland in Rain/Lech. Voor de rest levert KCB in de nabije en wijde omgeving en aan fabrieken in het Europese buitenland. De firma exporteert bovendien aardappelen en uien naar Zuidoost-Europa, in BigBags en 4-25kg zakken. Het totale volume ligt momenteel op circa 300.000 ton aardappelen en pootaardappelen en circa 15.000 ton consumptieuien.

"Exotische rassen spelen bij ons geen rol. In de consumptiesector is Malika een veelbelovend ras dat we verder willen aanprijzen. Aangezien de frietindustrie in Bayern verder expandeert, zijn er ook in de toekomst bijzonder goede vooruitzichten voor de lokale landbouw", sluit Richard zijn verhaal af.

Voor meer informatie:
Richard Grob
Leitung Speisekartoffeln / Speisezwiebeln
Kartoffel-Centrum Bayern GmbH
Mittelstetterstr. 42
86641 Rain/Lech
Tel. +49 9090 / 9604 – 14
E-mail: richard.grob@rwz.de   
Web: www.kartoffel-centrum-bayern.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven