Bijzondere en 'vergeten' aardappelrassen veroveren Ierland

Na een bescheiden start een paar jaar geleden behoren de bijzondere en traditionele aardappelen die Maria Flynn teelt op Ballymakenney Farm inmiddels tot de meest gevraagde aardappelen onder Ierse topkoks. 

Aanvankelijk wilde Maria Flynn alleen maar een 'vrolijk hoekje' op de boerderij creëren waar ze haar toevlucht kon nemen toen het bedrijf een paar jaar terug in zwaar weer verkeerde. Maria besloot op een perceel 'vergeten' aardappelrassen te gaan poten. Tegenwoordig zijn haar bijzondere aardappelen beroemd in heel Ierland. 

Voorliefde voor gekleurde rassen
Tijdens een interview met The Taste, een culinaire website, vertelt Maria gepassioneerd over de gekleurde aardappelrassen die op Ballymakenny Farm worden geteeld. "Violetta is ons belangrijkste product en heeft een bijzondere plaats in mijn hart. Het is een prachtige, kleurrijk ras met een geweldige smaak. Het pootgoed is afkomstig van Skea Potatoes in Schotland. De kleur is te danken aan het anthocyaan, dat van nature in de plant voorkomt. Dankzij deze natuurlijke paarse kleur is Violetta rijk aan antioxidanten.

Naarmate het bedrijf groeide, heeft Maria nog meer aardappelrassen aan haar kleurrijke assortiment toegevoegd, zoals Red Emmalie, Pink Fir Apple, Yukon Gold en micro-krielaardappelen. Maria teelt ook paarse aspergebroccoli, boerenkoolspruitjes, langstelige broccoli, bloemkoolscheuten. 

Potatonewstoday.com bericht dat Maria in 2018 twee prestigieuze awards in de wacht heeft gesleept voor haar uitzonderlijke prestatie: de W&A Woman and Agriculture Award en de Eurotoques Award. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven