Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fyffes reduceert 80% waterverbruik op bananenplantage in Costa Rica

Naar aanleiding van Wereld Waterdag 2019 vertelt Fyffes graag meer over deze techniek van waterbesparing in het verpakkingsproces van bananen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van diverse bassins en waterniveaus om hergebruik mogelijk te maken, terwijl het hoogste niveau van hygiëne wordt gehandhaafd.

De Fyffes bananenplantage Finca Esmeralda is een van de eerste in Costa Rica die gebruik maakt van een waterzuiveringscircuit. Dit heeft geresulteerd in een afname van het waterverbruik van 200 naar 40 liter per doos bananen.

De grootste uitdaging bij hergebruik van dit water is het verwijderen van latex (rubber) dat in dit water terecht komt door een natuurlijk proces waarbij eiwitten uit de banaan lekken wanneer ze worden gewassen in de waterbassin-in het pakstation.

Hugo Hays, Fyffes Global Director for Food Safety and Compliance, zegt over deze techniek: ‘Het water dat uit deze bassins komt, vloeit weg via een  afvoersysteem waarbij organisch materiaal uit het water gefilterd wordt met een fijnmazig rooster. Vervolgens gaat het water verder via een schuine helling - de ‘hydraulic leap’- waar het wint aan snelheid en turbulentie. Op dat moment voegen we aluminiumsulfaat toe.

Aluminiumsulfaat, oftewel Alum, is een mineraal dat frequent wordt gebruikt in conventionele waterzuiveringsprocessen om opgeloste deeltjes uit het water te verwijderen. Door het toevoegen van Alum klonteren de stukjes rubber in het water samen en slaan neer op de bodem.

Vervolgens stroomt het water naar een flocculatietank. Dit is een slim ontworpen bassin waarin het water een zigzag patroon aflegt, waarbij het eerst heel snel stroomt zodat het aluminiumsulfaat en het water zich goed vermengen. Later stroomt het water wat langzamer, zodat de klonten zich kunnen vormen. Tenslotte stroomt het water naar een andere tank waarin het geklonterde matariaal bezinkt, het water helder wordt en klaar is voor hergebruik. Het heldere water wordt afgetapt en opgevangen in een reservoir. Er wordt een kleine hoeveelheid chloor aan toegevoegd, voordat het weer terugstroomt in het oorspronkelijke waterbassin.

Het geklonterde rubber dat als bezinksel is achtergebleven op de bodem van de zuiveringstank, wordt verzameld en in een aparte tank geplaatst met daarin een filtersysteem, zodat overtollig water kan weglopen en terug in het recyclingsysteem kan stromen. Het rubber-alum bezinksel is geschikt om te worden gebruikt als compost op het land.

Waterbesparing is een van de pijlers van de duurzaamheidsstrategie van Fyffes en draagt bij aan het Sustainable Development Goal voor schoon water en sanitaire voorzieningen van de Verenigde Naties.

Voor meer informatie:
Caoimhe Buckley
Fyffes
+353 1 887 2700
cbuckley@fyffes.com  

Publicatiedatum: