Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AgrarMarkt Austria: marktrapport groenten en fruit, februari 2019

"De vraag naar Oostenrijkse producten blijft in binnen- en buitenland onafgebroken"

Appelafzet boven het niveau van vorig jaar
De afzet van Oostenrijkse appelen ging in februari de volgende ronde in. De verkoopprijs van conventionele appelen was iets gedaald en lag 10% onder het niveau van de voorgaande maand. Terwijl bij de hoofdrassen het prijsniveau van Gala ongeveer gelijk bleef, werden Golden Delicious, Jonagold en Braeburn goedkoper ten opzichte van januari.

De voorraad conventioneel geteelde appelen in bewaring bedroeg op peildatum 1 februari circa 95.000 ton en was daarmee bijna dubbel zo groot dan in dezelfde maand vorig jaar. Het leeuwendeel, 82.800 ton c.q. 87% van het totale volume, ligt in Steiermark in bewaring.

De transnationale handel in handappelen ontwikkelde zich volgens actuele cijfers van Statistik Austria in 2018 ten gunste van Oostenrijkse handelaren. Vergeleken bij 2017 nam de export qua hoeveelheid met 12% toe en dankzij de vaste prijzen in de eerste helft van het jaar steeg de exportwaarde zelfs met 80%.

Wortelmarkt blijft ontspannen
Op de wortelmarkt is er niks veranderd. De kwaliteit van de producten is tevredenstellend. De binnenlandse markt was en is nog steeds goed van wortelen voorzien en de gevraagde hoeveelheden zijn voorhanden. Wortelen uit Niederösterreich, gewassen en verpakt in zakken van 5 kg, werden onveranderd tegen een gemiddelde telersprijs van 47,50 euro per 100 kg verhandeld. Na een bescheiden export aan het begin van het jaar konden er nu ook meer zaken met buitenlandse handelspartners worden gedaan.

Men kan er vanuit gaan dat consumenten tot aan de nieuwe oogst begin juni verse Oostenrijkse wortelen ter beschikking zullen blijven hebben.

Uienseizoen verloopt naar tevredenheid
De telersprijs voor uien uit Niederösterreich, los, gepoetst en gesorteerd in kistjes, is opnieuw gestegen ten opzichte van de voorgaande maand en lag op gemiddeld 50 euro per 100 kg. Daarmee is het plafond voorlopig waarschijnlijk bereikt. Er waren voldoende uien voorhanden en deze werden graag door de telers uitgeleverd. Om grotere uitvallen tegen te gaan wisselden partijen in een zwakkere conditie hier en daar ook onder de waarde van bezitter.

Een blik op de buitenlandse handelscijfers van het afgelopen jaar laat zien dat de exporthoeveelheid ten opzichte van het voorgaande jaar 2017 met 23% is gestegen van 46.000 ton naar 56.800 en dat de exportinkomsten dankzij de internationale marktprijzen met 63% stegen naar 19,75 miljoen euro. Een voor Oostenrijkse uientelers ronduit tevredenstellend jaar ging in februari het laatste kwartaal in.

Seizoenseinde voor Oostenrijkse aardappelen staat voor de deur
De AMA meldt dat de verkopers van Oostenrijkse aardappelen dit seizoen weinig te lachen hebben. Ook al trokken de telersprijzen op een later moment aan, het extra werk en de extra kosten van de telers konden daarmee niet gecompenseerd worden.

In Niederösterreich kon voor middelgrote consumptieaardappelen 25 euro per 100 kg gevraagd worden. De prijzen voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk werden ten opzichte van de voorgaande maand opnieuw verhoogd naar 30 euro per 100 kg. De afzet op de binnenlandse markt verliep echter op seizoenstypisch, rustig niveau.

Er was nauwelijks tot helemaal geen sprake van export. De voorraden in bewaren worden in Oostenrijk evenals in de rest van Europa steeds kleiner. Met name vastkokende, maar ook kruimige rassen zouden in de loop van de komende weken schaars kunnen worden. Het afzetseizoen loopt richting het einde.

Publicatiedatum: