Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fruithandel als dekmantel voor drugshandel

Op dit moment is er een grote actie gaande onder tientallen bedrijven actief in de fruitimport in verband met risico’s van drugshandel. Het is bekend dat de georganiseerde misdaad de fruithandel gebruikt als dekmantel voor drugshandel. Zij plaatsen daarmee de sector in een kwaad daglicht. Handelsbedrijven in groenten en fruit die hierbij betrokken raken, worden daarmee in de regel slachtoffer van deze professionele criminele organisaties. Een hele nare en risicovolle ervaring voor de betreffende bedrijven en bovendien schadelijk voor het imago van de groenten- en fruitsector om te worden gelinkt aan drugstransport, zo meldt het GroentenFruit Huis.

Jaarlijks komen ruim 230.000 containers* (FEU) met fruit binnen in de Rotterdamse haven. Containers worden in het land van herkomst afgesloten en pas hier in de haven weer geopend. In deze grote stroom bestaat de kans dat een aantal van deze containers gebruikt wordt voor drugstransport. In samenwerking met de sector voorziet GroentenFruit Huis de politie van informatie voor een effectieve opsporing. GroentenFruit Huis adviseert haar leden om in geval van verdachte zendingen altijd contact op te nemen met de politie of douane.

Meer informatie
Door te werken in gesloten ketens met betrouwbare leveranciers wordt het risico kleiner. Als belangenorganisatie voor de groente- en fruitsector dringen we er op aan dat er officieel melding wordt gemaakt als er sprake is van een vondst van verboden middelen.

"Iedereen die betaalt kan een container fruit bestellen in pakweg Colombia. Maar de reguliere stromen worden ook misbruikt zonder dat de handelaren dit weten", zo gaf Gert Mulder van GroentenFruit Huis gisteravond aan bij Editie NL. Fruitimporteurs wilden niet in de uitzending reageren.

Klik hier voor de uitzending


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven