Europese aardappelmarkt (week 12)

Record Franse aardappelexport

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: zeer weinig transacties op de markten die momenteel zelfs nog rustiger zijn dan voorgaande weken. Veel kopers wachten, waardoor de vraag afneemt. Er is wat aanbod, voornamelijk voor Bintje, maar ook voor andere rassen. Dit aanbod is voldoende om aan de huidige vraag te kunnen voldoen.
Fontane: voornamelijk 30 €/q, rustig;
Challenger: voornamelijk 30 €/q, rustig;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 27,50 tot 30 €/q afhankelijk van de kwaliteit (PSE, kooktype), de grootte en de koper. Meest gehanteerde prijs: 27,50 €/q. Rustige markt.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: door een erg kleine vraag ook erg weinig transacties. De prijzen zijn flink gedaald, maar ook steeds meer versplinterd.

Maat 28 - 35 mm : 80 - 90 €/q

Maat 35 – 45 mm : 55 - 65 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De Nederlandse bedrijven waren niet erg geïnteresseerd in kopen, maar werden nog steeds gedekt door hun gecontracteerde volumes. Er was ook geen sprake van een nieuwe impuls voor de vrije markten. Als gevolg van het gebrek aan transacties bleven sommige prijzen sterk achter en was er een lichte daling van de aantallen. De transacties die wel plaatsvonden lagen nog altijd tussen de 30 en 31 €/q voor de aardappelen van “friteskwaliteit” van de belangrijkste specifieke rassen. Gezien de hoge prijzen verliep de export moeizaam (30 tot 33 €/q voor exportaardappelen).

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Frankrijk
Er was weinig activiteit op de markt voor de industrie en sprake van ongewijzigde prijzen. Sommige fabrikanten deden punctuele aankopen, sommige fabrikanten waren volledig afwezig. De situatie voor de vroege aardappelen werd nauwlettend in de gaten gehouden in België, Duitsland, het Franse departement Landes en andere vroege gebieden in Frankrijk. De export bleef dynamisch verlopen, met name naar Servië, Roemenië en Hongarije. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ook partijen van gemiddelde kwaliteit afgezet konden worden. De aardappelen van topkwaliteit werden naar Duitse grootwinkelbedrijven geëxporteerd die moeite hebben om op lokaal niveau te vinden wat ze nodig hebben. De prijzen (big bags met op grootte gesorteerde aardappelen) zijn hoog: wasbare Agata Klasse 1: 32, 41 €/q, wasbare rode rassen: 30-39 €/q.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Record voor de Franse export: deze haalde in januari 225.000 ton, wat het totaal van de afgelopen 12 maanden op 2.055 miljoen ton heeft gebracht, een stijging van meer dan 250.000 ton (13,7%). Dit is het hoogste totaal sinds 2010. De belangrijkste afnemers zijn Spanje (11%), België (10%), Italië (7,8%) en Portugal (+18%). (Bron: douanes via UNPT).

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) was er op 15 maart sprake van stabiele prijzen vastkokende aardappelen: 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 13 € per zak van 25 kg (lichte stijging).

Aardappelen voor de industrie (frites), lichte daling voor de aardappelen van “friteskwaliteit”: Agria 31 – 31,50 €/q, Fontane 30 – 30,50 €/q, Innovator 32 – 32,50 €/q.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Groot Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 10: 27,52 € (tegen 28,32 €/q in week 9).

Er was sprake van een geïntensiveerde export met de eerste Brexit-gerelateerde signalen in de vorm van rigoureuze controles van de papieren die tot lange vertragingen leidden. De handel gaat verder richting Noord- en Oost-Europa, op basis van 23,25 tot 25,60 €/q voor de export van witte rassen. De exportpartijen met Maris Piper naar België kwamen uit op 23,25 €/q. Ondanks de kleine vraag bleven de prijzen van kwaliteitsproducten op de versmarkten hetzelfde. De aardappelen van “friteskwaliteit” werden afgezet tegen prijzen van tussen de 38,40 en de 43,00 €/q (op grootte gesorteerd en in zakken).

De Britse voorraden waren eind januari erg klein (bron: AHDB). Ze waren eind januari geschat op 1,84 miljoen ton, 24% minder dan vorig jaar (2,43 miljoen ton) en 5,6% kleiner dan in januari 2017.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.fr

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven