Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Martinez, Enbata Fruits:

“Er is een prijzenoorlog gaande op de citrusmarkt”

“Op dit moment is er geen product dat goed op de citrusmarkt verkoopt,” zegt José Martinez van Enbata Fruits, importeur van groenten en fruit. “Dit seizoen is een grote ramp. Er is geen vraag en de voorraden zijn overvloedig. Dit alles leidde tot een prijzenoorlog.

Enbata Fruits biedt enkel Spaanse citrus aan dat in de regio Valencia worden geteeld. Het fruit wordt met de hand geplukt en verpakt. “We telen en zetten citrus af in Spanje. Ons merk ‘Rosita Espagne’ zetten af we in Frankrijk vanaf ons platform dat 2 kilometer van de Spaanse grens in Hendaye gevestigd is.”

Kleine maten
Volgens José weet niemand waarom de situatie op de citrusmarkt zo problematisch is. “Het gebrek aan vraag kan te wijten zijn aan de economische situatie in Frankrijk, maar ook aan het te milde weer. Er waren geen wintertemperaturen. Het citrus is dit jaar klein, wat de hele situatie ook niet echt geholpen heeft. Er is daarnaast sprake van een sterke concurrentie vanuit Marokko, Tunesië, Zuid-Afrika, Egypte en Israël. "José voegt eraan toe dat de gele hesjes een ander obstakel vormden. "De beweging heeft ons erg geraakt, niet alleen bij citrus, maar bij andere producten.”

Enbata Fruits zet eigen geteelde citrus af onder het merk ‘Rosita Espagne’. “Producten onder een eigen merk afzetten geeft ons de mogelijkheid om een dominante positie op de markt aan te nemen. We hebben altijd dezelfde traceerbaarheid en dezelfde werkmethoden. Onze klanten kennen het merk en weten precies welk kwaliteitsniveau ze kunnen verwachten. Dit jaar telt die toegevoegde waarde van de merken echter nauwelijks. Het is de prijs die er het meest toe doet.” Alle citrus van Enbata Fruits wordt op de Franse markt afgezet, zowel aan groothandels als aan grote en middelgrote supermarkten.

Enbata Fruits maakt deel uit van de Lion d'Or-groep, een groothandelaar. De twee belangrijkste locaties van het bedrijf zijn gevestigd in Râches en Saint Quentin, in het noorden van Frankrijk. Tijdens het seizoen biedt het bedrijf ook perziken, nectarines en gele Charentais-meloenen aan.


Het merk ‘Rosita Espagne’ bestaat al heel lang. Onderstaande foto's zijn gemaakt tussen 1943 en 1952:

Voor meer informatie:
José Martinez
Enbata Fruits
+33 (0)5 59 48 81 31
enbatafruits@orange.fr

 

Publicatiedatum: