Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We brengen nu alle avocado's op de markt die we in januari en februari niet konden afzetten"

Goede afzet voor Spaanse avocado vanwege dalend aanbod Chili, Mexico en Colombia

Het Spaanse avocadoseizoen zal over ongeveer anderhalve maand ten einde lopen. In januari en februari was de markt traag voor de  vanwege het overvloedige aanbod vanuit andere landen, die leidde tot een vertraging van tot wel twintig dagen in de oogst en afzet. In maart kwam er echter een verandering in deze situatie en momenteel verloopt de afzet goed.

"Het aanbod van Chili, Mexico en Colombia neemt af in Europa en de vraag blijft groot. Hier profiteert Spanje van. We brengen nu alles op de markt dat we in januari en februari niet konden afzetten. Het is onze avocado-maand", aldus Sigfrido Molina, directeur van Sigfrido SLU. Volgens de teler en exporteur zijn de prijzen op dit moment aangepast aan het beschikbare aanbod. De telersprijzen liggen tussen de €2,50 en €3,00 per kilo, afhankelijk van de maten. De prijs voor een doos van vier kilo schommelt tussen de €12,00  en €14,50. "Een paar weken geleden bevielen de prijzen veel telers niet en degenen die gewacht hebben en later zijn gaan oogsten, zien nu goede resultaten", zegt hij.

In de eerste week van april zal Sigfrido beginnen met de import van avocado's uit Peru, Kenia en Zuid-Afrika, in het tegenseizoen. Vorig jaar waren er wat moeilijke momenten in de periode tussen de lente en de zomer, vanwege de grote Peruaanse oogst, die ervoor zorgde dat het avocado-aanbod bijna het dubbele bedroeg van wat de markt aankon. "Peruaanse exporteurs kondigen traditioneel gezien altijd een kleinere oogst aan dan ze in werkelijkheid hebben om te proberen de prijzen hoog te houden. Dit jaar begint de Peruaanse oogst later en met de inwerkingtreding van nieuwe plantages is er mogelijk meer product dan vorig jaar", zegt de exporteur.

Hoewel het avocado-aanbod wereldwijd blijft groeien, zorgen de hoge vraag en het feit dat het fruit een basisproduct aan het worden is er volgens Sigfrido Molina voor dat de prijzen rendabel blijven. "In de afgelopen jaren heeft de avocadosector een bloeiperiode doorgemaakt die onthouden zal worden. De prijzen per doos liepen op tot wel 18 euro, aangezien er altijd een tekort aan product was vanwege de enorme vraag. Ik ben van mening dat het product een slechte dienst bewezen wordt met zulke exorbitante prijzen. Persoonlijk voel ik me er prettiger bij als er voldoende volume is om te voldoen aan de vraag op de markt, met prijzen van 11 tot 12 euro per doos, prijzen die nog steeds zeer rendabel zijn voor de teler en gunstig zijn voor alle onderdelen van de keten".

Na een aantal jaren met zulke hoge prijzen "heeft de avocadosector veel ondernemers aangetrokken die weinig ervaring met en kennis van het product hebben", waarschuwt Molina. "Je ziet dat het areaal groeit in Spaanse gebieden als Valencia, Huelva en Cádiz, regio's waar traditioneel gezien citrus geteeld werd".

Sigfrido zet in op klantloyaliteit door middel van zijn merk, dat zich goed heeft gepositioneerd op markten als Frankrijk. "We werken ook in Canada, maar dat is moeilijk vanwege de concurrentie vanuit Mexico: dat land is in het voordeel vanwege zijn nabijheid. Ik denk dat Europa nog een groot groeipotentieel heeft in de consumptie van avocado, van landen als Italië en Griekenland tot landen als Noorwegen en Denemarken".

Onlangs heeft Sigfrido SLU de dochteronderneming Tasty Import opgericht. Dit bedrijf is gericht op de afzet van biologische mango en avocado en had tussen december vorig jaar en begin dit jaar al goede omzetcijfers.

 

Voor meer informatie:
Sigfrido Molina
Sigfrido, S.L.U.
T: +34 951 919 944 
M: +34 653753694
sigfrido@sigfridofruit.com
www.sigfridofruit.com

Publicatiedatum: