Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse en Marokkaanse biotelers maken het de Italianen moeilijk

"Ook dit jaar telen we biologische producten zowel in de kas als in de volle grond", zegt Vittorio Gona, directeur van de Siciliaanse telersorganisatie Alba Bio.

Vittorio Gona

"In de afgelopen jaren waren de prijzen laag vanwege de concurrentie uit zowel Spanje als Marokko. Daarnaast heeft het weer van januari ervoor gezorgd dat er nu sprake is van een daling. Dit komt door de slechte vruchtzetting, vooral bij tomaten, dat zijn weerslag heeft op de prijzen", gaat Gona door. 

Seizoensgewassen

"Helaas hebben we te kampen met concurrentie uit Spanje omdat de biologische teelt daar is toegenomen. Als gevolg hiervan heeft de grotere beschikbaarheid het mogelijk gemaakt om ons enigszins van de Europese markt te onderscheiden. Maar we zullen proberen ons aan te passen aan de nieuwe situatie en we zullen maatregelen nemen om de Europese markt te heroveren met gewassen van betere kwaliteit", zegt Gona. 

"Een ander ding wat ons in de weg zit is individualisme, waardoor we qua organisatie tekortschieten. Spaanse bedrijven hebben zich in de jaren ’90 verenigd waardoor zij hun problemen hebben opgelost en de export naar een hoger niveau hebben getild. Op Sicilië zijn we hier pas recent mee begonnen en het gaat de goede kant op."

"We zien nu al de eerste resultaten en zullen zoveel mogelijk proberen de bewustwording bij telers te vergroten zodat er meer kan worden samengevoegd. De hoeveelheden, in combinatie met onze kwaliteit, maken ons aantrekkelijker voor de grootste Europese ketens. We richten ons daarom steeds meer op eenheid en verwelkomen zoveel mogelijk telers zodat we kunnen herstellen wat de desorganisatie in het verleden onze tuinbouw heeft aangedaan."

"Dankzij de samenwerking hebben we al geruime tijd gediversifieerde gewassen die er qua geur, smaak en uiterlijk bovenuit stijgen. Dit komt omdat we dankzij een gevarieerd klantenbestand over een  assortiment kunnen beschikken, van vers tot kant-en-klaar, voor de meest uiteenlopende consumptiedoelen. Het doel blijft dat van een groter economisch rendement. Organisatie is belangrijk en daarom worden onze programma's elk jaar op tijd opgesteld voor het volgende seizoen", concludeert Gona.

Contact:
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italy
Tel.: +39 932 239003
Fax: +39 932 616014
Email: info@gruppoalbabio.it
Web: www.gruppoalbabio.it

 

Publicatiedatum: