China: Jackfruit als opvolger van doerian

Het aantal fruitsoorten op de Chinese markten neemt steeds meer toe. Een van de nieuwe fruitsoorten, die rond deze tijd van het jaar op de Chinese markt verschijnt, is jackfruit. Jackfruit is een typisch tropische fruitsoort, waarvan een stuk een gewicht heeft van tussen de 5 en de 20 kg. Er is ooit een jackfruit geregistreerd met een recordgewicht van 59 kg. De jackfruit, die in Hainan wordt geteeld, is eigenlijk afkomstig uit Maleisië. Deze jackfruitsoort staat bekend om zijn uitstekende smaak. De weersomstandigheden van Hainan en Maleisië lijken sterk op elkaar. Zodoende zijn de smaak en suikergehaltes van de jackfruits die in deze twee regio's worden geteeld min of meer hetzelfde.

Vincent Chan op een jackfruitplantage

Maleisische jackfruit is net als Maleisische doerian niet op de Chinese markt verkrijgbaar. De reden hiervoor is omdat China en Maleisië geen importverdrag hebben afgesloten. De teler Datuk Vincent Chan had eerder al naam voor zichzelf gemaakt in de Chinese fruitsector door middel van zijn promotie van de Musang King-doerian. Hij zocht naar een manier om Chinezen ook kennis te laten maken met  Maleisische jackfruit. Hij vond een geschikt teeltgebied in Maleisië, waar jackfruit van goede kwaliteit werd geproduceerd. Vervolgens nam hij dit jackfruitras en plantte hij dit aan in Hainan. Datuk Vincent Chan had eerder al een begin gemaakt met zijn plannen om jackfruit in China te telen en af te zetten. De in Hainan geteelde Maleisische jackfruit wordt zowel via Chinese groothandelsmarkten als via lokale fruitwinkels vermarkt.

Jackfruit

Datuk Vincent Chan verwacht dat de jackfruit een grote verrassing op de Chinese markt wordt. De reacties zijn tot nu toe enthousiast geweest. Als meer Chinezen met deze fruitsoort kennis maken, zal de opmars van de jackfruit alleen maar sterker worden. De zoete smaak en de kleur is precies goed. Eerder werd de jackfruit in Hainan geoogst op het moment dat deze voor 70% rijp was. Het fruit werd dan vervolgens via groothandelaren en transport per truck op de markt gezet. Dit zorgde ervoor dat de logistieke kosten laag werden gehouden, maar ook dat de kwaliteit niet optimaal was als het fruit eenmaal op de markt verscheen.

Datuk Vincent Chan legt uit dat de jackfruit nu vanuit Hainan wordt vervoerd in trucks, die tijdens het transport een constante temperatuur van 12ºC aan kunnen houden. Het fruit is dan voor 80% tot 85% rijp. Het fruit komt hierdoor met een optimale smaak en zoetheid bij de consument terecht. Dit is de voornaamste reden waarom jackfruit uit Hainan het zo goed doet op de Chinese markt. De brixwaarde van de jackfruit zit rond de 28, terwijl de kleur van het vruchtvlees goudgeel is. Dit is precies de kleur die de consument aanspreekt. Het aroma van de jackfruit is sterk genoeg om de concurrentie met doerian aan te gaan. Verder is een belangrijke eigenschap van de jackfruit de verhouding van het vruchtvlees, dat soms wel zoveel als 50% van het totale gewicht kan zijn. In sommige uitzonderlijke gevallen is zelfs sprake van 65% aan vruchtvlees.

Volgens Datuk Vincent Chan is de jackfruitsector van Hainan nog erg jong. De sector heeft tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. De belangrijkste consumenten zijn op dit moment mensen die avontuurlijk zijn ingesteld en graag nieuwe smaken willen proberen. Na verloop van tijd zullen ook meer conservatieve consumenten worden overgehaald. Er is een enorm marktpotentieel voor jackfruit in China Dit geldt vooral omdat de Chinese fruitmarkt de laatste jaren een trend laat zien, waarin men zich steeds meer op fruit van topkwaliteit richt.

Datuk Vincent Chan denkt dat de Maleisische jackfruit van Hainan in rap tempo de aandacht van Chinezen aan zal trekken. Consumenten die al kennis hebben gemaakt met de Musang King-doerian zullen volgens hem ook positief zijn over de smaak van jackfruit. Beide fruitsoorten staan bekend om hun sterke geur en smaak.

Contact: Cai Fang - CEO
E-mail: sophia.cai@sovininternational.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven