Extreme droogte in de Dominicaanse Republiek

Momenteel heerst er extreme droogte op de Caraïbische eilanden en daarmee ook in de Dominicaanse Republiek. Sinds midden 2018 heeft het in het land ongebruikelijk weinig geregend, meldt BioTropic.

Volker Schmidt, BioTropic's agrarisch ingenieur ter plaatse, zegt dat deze periode van droogte gezien wordt als één van de hevigste  periodes van droogte in de afgelopen vijftig jaar. Gronddegradatie, een snelle en ongeplande urbanisatie sinds de jaren '60 evenals de afname van het bomenbestand in buurland Haïti, zorgen onder andere voor afnemende watervoorraden.

De waterspiegels van de stuwmeren en rivieren zijn reeds zo ver gezakt dat de telers van het water voor de irrigatie voorzien moeten worden. Het gebrek aan regen heeft weliswaar het voordeel dat de vochtminnende schimmelziekte sigatoka nauwelijks nog voorkomt. De droogte leidt echter tot duidelijke oogstverliezen bij de bananenoogst. Veel bananentelers moeten de teelt op een deel van hun plantages stil leggen om met het voorhanden zijnde water het overige areaal te kunnen irrigeren, stelt Volker vast. De nationale meteorologendienst voorspelt nog twee maanden van droogte.

De Dominicaanse Republiek is een 'hotspot' voor extreme natuuromstandigheden. De daar voorkomende droogtes, overstromingen, aardbevingen, wervelwinden en verdere catastrofes zullen door de klimaatverandering vermoedelijk nog aan sterkte toenemen, waarschuwen wetenschappers. We zullen met de uitdagende omstandigheden om moeten gaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven