Spanje: Mogelijke verlenging aardappel pootverbod in Galicië

Op 3 maart 2017 keurde het Spaanse ministerie van Landbouw het nationale programma voor de controle en uitroeiing van de Tecia solanivora (Guatemalteekse mot) goed. Hierin werd het poten van aardappelen "gedurende minimaal twee jaar" verboden. 

De Raad voor het Plattelandsmilieu van de regionale regering van Galicië heeft 880 dossiers goedgekeurd van telers die verplicht werden om de aardappelen die ze in het voorjaar van 2017 gepoot hadden of in bewaring hadden liggen, te vernietigen. Deze telers ontvingen een totale schadevergoeding van ongeveer 110.000 euro. In geheel Galicië, met inbegrip van de 18 getroffen gemeentes in Lugo, waarvan de meerderheid in A Mariña lag, ontvingen bijna 2.000 telers deze compensatie voor de geleden verliezen.

In de regio's Ferrolterra, Eume en Ortegal werden er zeven tuchtprocedures geopend voor degenen die de voorschriften overtreden hebben. De boetes varieerden van 300 tot 3.001 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding. 

In de afgelopen jaren heeft de Galicische Raad voor het Plattelandsmilieu een netwerk van vallen uitgezet voor de vangst van de insecten. In gemeentes in de provincie A Coruña is er apparatuur geplaatst op 600 plaatsen op teeltbedrijven en op 293 plaatsen in magazijnen, met als doel om "precieze informatie te verkrijgen over de situatie en de verspreiding van de plaag".

De gemeenteraad van San Sadurniño heeft een brief gestuurd naar de Raad, met een verzoek om informatie over het verloop van de vangst van de motten sinds de start van de controle-operatie. Dit naar aanleiding van het besluit van de regionale regering om het verbod op het poten van aardappel in de genoemde gemeenten, en de controlemaatregelen in de zogenaamde bufferzone, te verlengen. 

 

Bron: lavozdegalicia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven