Normaal gesproken wordt het Italiaanse aspergeseizoen op 19 maart geopend met de witte asperges uit Bassano met BGA-keurmerk.
Dit jaar werden al op 13 maart de eerste bussels overhandigd aan restaurateur Sergio Dussin.
Vanwege het klimaat zal het seizoen waarschijnlijk niet in het teken staan van grote volumes. De langverwachte regen heeft niet gezorgd voor het gewenste resultaat. Maar het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de voortgang van het seizoen.
De asperge uit Bassano wordt geteeld op 20 hectare in ongeveer 10 gemeenten. Vorig jaar werd er 70 ton geoogst en het Consortium verwacht dat de volumes voor 2019 hier niet ver van zullen afwijken.
Het grootste gedeelte wordt afgezet op de lokale markt en 30% wordt geƫxporteerd naar voornamelijk landen in Oost-Aziƫ, waaronder Japan. In dit land is een groeiende interesse voor asperges.
De aankomende periode is de verwachting dat de asperge uit Bassano zijn opwachting zal maken op een concoursbeurs op 22 april en op het DoP-festival in mei dat wordt georganiseerd door de Regio Veneto.