Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Ondanks de eerste primeuraardappelen is de handel relatief rustig”

Tholen – “De eerste importaardappelen uit Israël, Marokko en Egypte zijn al op de markt, maar de handel is nog vrij rustig. Dit komt mede doordat Pasen dit jaar later valt dan gewoonlijk. De export van de oude oogst is momenteel ook vrij rustig. Er zijn wel wat nicheoperaties op basis van variëteit of maatsortering, maar dat gaat over het algemeen niet over gigantische volumes”, vertelt een Belgische aardappelhandelaar. “De prijzen voor aardappelen zijn momenteel vrij stabiel en veel fysiek aanbod is er op dit moment niet.”

De kwaliteit van de oude oogst is nog relatief goed te noemen. “We merken wel dat verwerkers contracten twee tot drie maanden vroeger afroepen dan normaal. Dus aardappelen die eventueel bestemd waren om te verwerken in juni worden in veel gevallen afgeroepen. Dit garandeert dus wel een betere kwaliteit”. De handelaar heeft geen gevoel dat er tekorten zijn op de markt, maar de vrije volumes zijn wel beperkt. “Wanneer er tekorten op de markt zijn, zien we meestal veel beweging. Momenteel is het allemaal vrij rustig.”

“We verwachten wel dat de handel binnenkort weer aan zal trekken. Er zijn bepaalde ketens zoals verpakkers die op een bepaald tijdstip omschakelen naar primeuraardappelen. Echter heeft de industrie niet veel opties, die verwerken de oude oogst tot juli”, zegt de handelaar. De warme zomer heeft veel impact gehad op de prijszetting van de goede partijen dit jaar. Voor andere telers is dit jaar erg slecht geweest. Contracten die niet nagekomen konden worden en waarbij vrije aardappelen gekocht moesten worden om aan de contracten te voldoen. De markt is daarin verdeeld en er kan met gemengde gevoelens op dit jaar worden teruggekeken.”

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven