Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Net voor het begin van het regenseizoen

Slechte import pootaardappelen treffen Keniaanse telers

Na afkeuring van 78% plantaardig materiaal dat vorig jaar geïmporteerd werd, staan Keniaanse telers nu voor een tekort aan gecertificeerde pootaardappelen. De Keniaanse plantgezondheidsdienst (Kephis) keurde 221 ton pootaardappelen van een totaal van 282 ton af. De poters zouden met een schadelijke bacteriële ziekte besmet zijn. 

Een tekort aan pootaardappelen zou voor een kleinere aardappeloogst kunnen zorgen. Lusike Wasilwa van de Kenya Agriculture Livestock Research Organisation: "Wanneer geïmporteerde pootaardappelen worden afgekeurd heeft dat z'n effect op de teelt en worden tekorten gecreëerd. Dit kan alleen omgekeerd worden als we de ontwikkeling van ons eigen plantaardige materiaal kunnen verbeteren."

Het regenseizoen kan elk moment beginnen. De vraag naar pootaartdappelen staat op 30.000 ton per jaar, maar het land produceert 6.700 ton. Telers recyclen een deel van de oogst van het vorige seizoen om als poters te gebruiken. Het gebruik van pootaardappelen van slechte kwaliteit krijgt de schuld van het aardappeltekort waar het land voor staat. 

Kenia teelt ongeveer twee miljoen ton aardappelen per jaar. Volgens een artikel op businessdailyafrica.com bestaat de mogelijkheid om de oogst op te voeren naar acht ton. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven