Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

wegens mogelijke besmetting met giftige doornappel

Greenyard roept sperziebonen terug

Greenyard Frozen France roept diepgevroren sperziebonen terug omdat deze delen van de giftige doornappelplant kunnen bevatten.

De wetenschappelijke naam van doornappel is Datura stramonium. De plant bevat hoge concentraties alkaloïden, waaronder atropine, hyoscyamine en scopolamine en behoort tot de nachtschadefamilie. Zelfs kleine hoeveelheden alkaloïden zijn al giftig zijn en kunnen tot een coma of zelfs de dood leiden, zo laat het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel weten. 

Het is niet bekend of er mensen ziek geworden zijn van de sperziebonen maar het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) registreert de melding als een consumentenklacht. 

De merkloze sperziebonen die verkocht zijn bij Carrefour met de lotcodes 8058M en 8120MX en de datum 'februari' worden teruggeroepen. 

Ook de sperziebonen van Cuisine de France met de lotcodes  8026M, 8026MX en 8155MX en de datum januari 2020 worden teruggeroepen, evenals de sperziebonen van D’aucy met de lotcodes 8176M, 8176MX en 8205MX en houdbaarheidsdatum juni 2020.

De mogelijk besmette diepgevroren sperziebonen zijn ook naar Andorra en Slovenië geëxporteerd. In Slovenië worden de bonen van Notre Jardin met de lotcode 8352M van E.Leclerc teruggeroepen. 

Greenyard overweegt faciliteit die verantwoordelijk was voor listeria-uitbraak te sluiten of verkopen
Vorig jaar werd de Hongaarse verwerkingsfaciliteit van Greenyard in Baja in verband gebracht met een Listeria-uitbraak, waardoor 54 mensen in zes verschillende landen ziek werden en waarvan er tien tussen 2015 en 2018 aan de gevolgen hiervan overleden. 

De betreffende producten werden naar 116 landen gedistribueerd. Sommige waren houdbaar tot halverwege 2020. Het bedrijf heeft de bron van de besmetting inmiddels vastgesteld. Het bleek te gaan om een hardnekkige aanwezigheid van Listeria monocytogenes in één van de vriestunnels, die hierna stil werd gelegd. Eind 2018 werd de productie in Hongarije echter hervat. 

Onlangs maakte Greenyard bekend dat het overweegt om haar faciliteit in Hongarije te sluiten of verkopen. In het kader van een herstructureringsplan zal het bedrijf ook nog eens ruim 400 banen schrappen, met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 

 

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven