HYKE

Britse Gin van overgebleven druiven

Een nieuwe gin die wordt bereid met onverkochte druiven werd op World Recycling Day officieel gepresenteerd in Londen. De in Kent gevestigde AGF-importeur Hochfeld (RH) ontwikkelde een unieke manier om de enorme hoeveelheden druiven die jaarlijks onverkocht blijven te laten verwerken tot een premium gin.

De gin, die de naam HYKE kreeg, is het resultaat van de samenwerking tussen RH  en distilleerderij Foxhole Spirits in West-Sussex. HYKE werd ontwikkeld om de doelstelling van supermarkten om voedselverspilling terug te dringen te ondersteunen. De gin is vanaf nu exclusief te koop bij 300 Tesco-filialen in het Verenigd Koninkrijk. 

RH is een grote AGF-importeur, -verpakker en -leverancier die onder meer aan Tesco levert. Het bedrijf stelt zich ten doel om de voedselverspilling binnen haar onderneming tegen 2030 minimaal te hebben gehalveerd.  

Karen Cleave, technisch directeur bij RH: "Voor het verpakken worden de druiventrossen gesneden om in de punnets te passen. Hierbij blijven veel losse druiven en kleine trosjes over die niet geschikt zijn voor de verkoop. Jaarlijks worden daarom enorme hoeveelheden van deze heerlijke verse druiven verwerkt tot diervoeder of vergist."

Cleave was zich bewust van het feit dat vergisting niet ideaal was om het probleem van voedselverspilling aan te pakken en ging op zoek naar andere mogelijkheden. Ze had al meerdere potentiële routes verkend voordat de bloeiende markt voor ambachtelijke gin in het vizier kreeg. Haar zoektocht naar de juiste distilleerderij leidde haar naar Foxhole Spirits, de makers van Foxhole Gin.  

Het is de missie van Foxhole Spirits om ambachtelijke sterke dranken van premium kwaliteit te produceren uit producten die anders ongebruikt blijven. In 2016 creëerde het Foxhole Gin die wordt bereid met afvalproduct uit de wijnsector in Sussex. 

Het afvalproduct van RH wordt door Foxhole's partner Bolney Estate geperst en vervolgens gefermenteerd en tot gin verwerkt. De specialisten van Foxhole hebben de druiven geanalyseerd en op basis hiervan een onderscheidend smaakprofiel ontwikkeld dat geïnspireerd is op de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse oorsprong van het fruit. 

James Oag-Cooper van Foxhole Spirits: "Het resultaat is een uniek product met een geweldige smaak dat prachtig gepresenteerd wordt, milieubewust en toch betaalbaar is."

Cleave: "Dit is een win-win-scenario dat telers, importeur, distilleerderij, retailer en consument aan elkaar verbindt in een duurzame en verantwoorde cyclus waarmee Tesco de verspilling binnen haar druivenprogramma op korte termijn naar nul terug zal kunnen brengen."

HYKE-gin wordt uitsluitend door Tesco verkocht. Een fles van 50 cl (40% vol) kost €28. 

 

Voor meer informatie:

Alan Guindi 
Richard Hochfeld Ltd 
Tel:  +44 (0)1732 885566 
Alan.Guindi@richardhochfeld.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven