Tholen – “Begin volgende week krijgen we het eerste Spaanse steenfruit binnen. We beginnen met de eerste witte nectarines van Aromas en van het merk Royal krijgen we de eerste geelvlezige perziken binnen”, vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods Belgium. Vergeleken met vorig jaar start het seizoen een weekje vroeger. “We beginnen met mooie maten van kaliber A en misschien wel dubbel A. We starten volgende week met enkele pallets, maar normaal gezien komen de volumes best wel op gang. Het is de bedoeling van Aromas dat ze binnen 4 à 5 weken 200 hectare teeltfruit erdoorheen krijgen.”
Vanaf 9 april heeft de handelaar perziken en nectarines in vier verschillende kleuren in zijn assortiment. “De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen waren super goed. Ze hebben een vrij koude winter gehad met een paar dagen vorst wat goed wat voor de rust van de bomen. Tijdens het moment van de bloem was er veel zon en niet veel regen. Hierdoor verwachten we fruit met een super hoge Brix-waarde. De Spaanse telers waar wij mee samenwerken zijn gespecialiseerd in vroeg fruit en fruit met een hoge Brix-waarde, dus we mogen erg lekker fruit verwachten”, aldus Henk. “In het verleden hebben we elke keer een mooie vraag gekregen naar het vroege steenfruit. Het is nu nog moeilijk om te zeggen, maar de vraag hangt voor een groot deel af van het mooie weer.”
Zachtfruit
“Naast steenfruit zitten we volop in het Spaanse aardbeien en blauwe bessenseizoen. Deze- en volgende week zullen we een piek in de aanvoer van aardbeien bereiken. Frambozen en braambessen hebben het wat moeilijker, omdat we twee a drie weken met een kleinere aanvoer zitten. Het blauwe bessenseizoen komt daarentegen wel goed op gang. Mede als gevolg van temperaturen rond de 23 graden”, besluit Henk.
Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods Belgium
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel.: +32 15 55 65 61
Fax.: +32 15 55 65 66
henk@vdfb.be
www.vandijkfoods.be