Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Lüina is Zwitserse kastanje van het jaar 2019

FRUCTUS, de vereniging voor de promotie van oud fruit, koos samen met de Vereniging voor kastanjetelers het ras Lüina tot het Zwitserse kastanjeras van het jaar 2019. Dit ras was verschillende eeuwen van groot belang voor de teelt van tamme kastanjes in Zuid-Zwitserland. 

Zuinig en productief
De Lüina stelde geen grote eisen aan de grond en voelde zich thuis op hoogten van 300-1.000 m. De bomen bloeiden prima op kale bodem en steile hellingen en ontwikkelden zich snel tot statige bomen. Ze voorzagen hun eigenaren niet alleen van noten, maar ook van hout. 

De Lüina is ook bekend onder lokale namen zoals Livina, Alvigna, Viosola, Buné bianch.

Rasdiversiteit
Als gevolg van kastanjebarstkanker vielen sinds 1950 duizenden bomen om, waaronder de Lüina. Een groot deel van de rassen verdween voorgoed en de resterende rassen werden nauwelijks veredeld. De huidige pogingen om de tamme kastanjeteelt te promoten omvat daardoor ook het behoud van de resterende rassen. Door toedoen van de regering werden 102 oude rassen bewaard in twee hoofdcollecties. Jonge bomen worden in kastanjeboomgaarden geplant voor verjonging. 

De erfenis doorgeven
In de loop van de eeuwen heeft de Lüina zich perfect aangepast aan extreme locaties in Zuid-Zwitserland. Dat maakt haar een onderdeel van de diversiteit van gecultiveerde planten in dit gebied. De oude kastanjerassen lijken nauwelijks te kunnen opboksen tegen de Marroni, maar vinden toch hun weg naar de lokale markt en en naar speciaalzaken. Dankzij de inspanning van vele betrokkenen zal de Lüina bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Bron: Fructus.ch

Publicatiedatum: