Onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Valencia

Biologische peper en paprika bevat meer vitamine C en antioxidanten

Biologisch geteelde paprika's en pepers bevatten meer vitamine C (ascorbinezuur) en hogere niveaus natuurlijke antioxidanten dan de traditioneel geteelde varianten.

Dat hebben onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV) aangetoond. De studie was gericht op paprika's en pepers, maar de bevindingen gelden ook voor andere gewassen, zoals bijvoorbeeld tomaten.

De Valenciaanse telerscoöperatie La Unió de Llauradors werkte ook mee aan het onderzoek, waarin tientallen variëteiten werden geanalyseerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One volgens bronnen van de universiteit.

Wanneer er weinig productiemiddelen worden gebruikt, zo toonde het onderzoek aan, vindt er een reactie plaats van de "weefsels, bladeren en vruchten van planten, die hen in staat stellen om meer antioxidanten te ontwikkelen". Dat vertelt Adrían Rodríguez Burruezo, coördinator van de studie en onderzoeker aan het Instituut voor de Verbetering en het Behoud van de Valenciaanse Agrodiversiteit (COMAV) van de UPV.

Volgens Rodríguez Burruezo hebben ze in het onderzoek ook aangetoond "hoe de verschillen met betrekking tot de hoeveelheid vitamine C en antioxidanten ten opzichte van de traditionele teelt toenemen naarmate het product rijpt".

Het onderzoek vond plaats op verschillende testvelden in Sagunto (Valencia). Gedurende twee jaar analyseerden de onderzoekers 37 variëteiten, die zowel biologisch als traditioneel geteeld werden.

"Het is de meest uitgebreide vergelijkende studie die tot nu toe is gedaan naar paprika's en pepers vanuit verschillende plaatsen ter wereld en gericht is op het verschil tussen biologisch en traditioneel", aldus Ana María Ribes, promovendus aan het COMAV van de UPV, voor wie het onderzoek deel uitmaakt van haar proefschrift.

Tijdens de studie kwamen de onderzoekers meer te weten over een aantal nationale variëteiten, zoals de Valenciano, Ibarra, Largo de Reus, Piquillo, Del Bierzo, Rijano, Arnoia en Gernika. Daarnaast ontdekten ze ook meer over buitenlandse soorten, zoals de Italiaanse Di Senise, en exotische variëteiten als de jalapeño peper, de serranopeper en ají peper.

María Dolores Raigón, onderzoeker aan het COMAV-UPV en co-auteur van de studie, licht toe dat de biologische teelt in het onderzoek hoofdzakelijk was gebaseerd op de toepassing van mest. Er werd geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen: niet van synthetische producten, noch van middelen die normaal gesproken wel geaccepteerd worden in de biologische sector. De traditionele teelt in het onderzoek was gebaseerd op het gebruik van traditionele meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, aldus de onderzoeker.

Om de verschillende hoeveelheden voedingsstoffen in beide soorten gewassen te bepalen, maakten de onderzoekers gebruik van potentiometrische en spectrofotometrische methoden. "Met behulp van deze hulpmiddelen is het mogelijk om de niveaus van veel verschillende voedingsstoffen in grote rassencollecties (duizenden monsters) te bepalen en te vergelijken, op een gemakkelijke en snelle manier, en met voldoende nauwkeurigheid", aldus Raigón.

Volgens de onderzoekers biedt deze studie toegevoegde waarde voor de biologische teelt. "Op deze manier kunnen telers zelfs geholpen worden om 'à la carte' die traditionele variëteiten te kiezen die het best zullen presteren wanneer ze biologisch geteeld worden, zowel op het gebied van opbrengst als op het gebied van kwaliteit", besluit Rodríguez Burruezo.

 

Bron: Efeagro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven