Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rechter wijst aansprakelijkheid af

Teler stelt oud-werknemer na drie jaar aansprakelijk voor onverkoopbare oogst

Tholen - Het bewust spuiten met ongecontroleerde middelen vlak voor de oogst, waardoor vrijwel de gehele bessenoogst onverkoopbaar werd, resulterend in een schade van ruim 75.000 euro. Het is de beschuldiging van een bessenteler aan het adres van zijn inmiddels oud-werknemer.

Trips en spint
In het voorjaar van 2015 constateerde de werknemer trips en spint op de bessenplanten in de kas. Na overleg met zijn werkgever kreeg hij de opdracht om contact op te nemen met een leverancier. Die adviseerde Floramite en Curamin. Twee weken na de laatste bespuiting werd er geoogst, maar de afnemer keurde de bessen af omdat er bifenazaat werd aangetroffen. Dit had als gevolg dat de teler van de oogst van 2015 een deel niet heeft kunnen verkopen.

Leningen
Tegenover de rechtbank van Zeeland en West-Brabant gaat de werknemer in verweer. Hij trekt niet alleen de hoogte van het schadebedrag in twijfel, maar valt voornamelijk over het feit dat de teler pas drie jaar na dato terug komt op het voorval door deze schadevergoeding te eisen. Volgens hem doet de teler dat omdat hij in 2015 twee leningen ten behoeve van het bedrijf had verstrekt en dat de teler zijn bereidheid om te lenen niet op het spel wilde zetten.

Eind 2016 trad de man, toen 67 jaar, uit dienst. Na afloop van zijn dienstverband had hij nog regelmatig contact met de teler over terugbetaling van de leningen. Pas in 2018 stelde de teler de man aansprakelijk voor de schade van de verloren oogst.

Beslissing
De Rechtbank beslist in het voordeel van de oud-werknemer. Niet alleen is er sprake van het verstrijken van tijd, maar volgens de rechtbank gaf de teler door het niet direct aansprakelijk te stellen het vertrouwen dat de zaak vergeten en vergeven was. De teler moet opdraaien voor de kosten van de zaak en het salaris van de advocaat van de oud-werknemer.

Lees de hele uitspraak hier.