Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TLN: ‘Acties Franse douaniers onacceptabel’

Nederlandse transportbedrijven hebben nu al elf dagen last van stakende douaniers bij Calais. Vrachtauto’s komen tot anderhalve dag te laat op bestemming, met per bedrijf duizenden euro’s schade als gevolg. TLN vindt dit onacceptabel.

​TLN krijgt de afgelopen dagen steeds meer telefoontjes van leden die in de problemen komen door de staking van Franse douaniers in Calais. 

‘Ordinaire staking’
‘Dit is echt onacceptabel, zegt Elmer de Bruin, international affairs manager van TLN. ‘De douaniers zeggen dat ze met deze acties willen aantonen welke gevolgen de Brexit straks heeft. Maar intussen is dit gewoon een ordinaire staking om meer loon te krijgen. Zoals we die kennen in Frankrijk.’ De Franse overheid heeft al toegezegd dat er 700 extra douaniers bij komen en maakte dinsdag 14 miljoen euro vrij om de douaniers een loonsverhoging te geven. ‘En nog blijven de douaniers doorgaan. Tijd voor een wat hardere actie: de lokale overheid moet gewoon een einde maken aan dit getreiter.’ TLN had via zijn Franse zusterorganisatie FNTR de Franse overheid al gevraagd om een oplossing voor dit probleem. 

Duizenden euro’s
Intussen houdt de Franse politie vrachtwagenchauffeurs die richting Calais rijden tegen of stuurt ze terug. Met stilstand en omrijden tot gevolg. Peter Boom van Boom Transport stuurt dagelijks tien chauffeurs richting Calais, om via de Eurotunnel naar Engeland te rijden. ‘Vanaf Duinkerke hebben zij zeker 10 tot 12 uur vertraging. De schade loopt voor ons alleen al in de duizenden euro’s’, zegt Boom. 

Anderhalve dag vertraging
Schavemaker Transport uit Beverwijk rijdt ook veel via Calais. ‘Chauffeurs staan echt heel lang stil of moeten omrijden. Wij hebben in sommige gevallen te maken met vertragingen van anderhalve dag. Per vrachtauto moet je rekenen op zo’n 400 tot 600 euro extra kosten. In totaal kost dit ons nu al duizenden euro’s’, zegt Susanne Dirksen van Schavemaker. Ook de chauffeurs van KLG Europe uit Venlo staan soms anderhalve dag te wachten, zegt John Muijsenberg van dat bedrijf. 'Dagelijks staan er van ons zo'n twintig tot dertig vrachtauto's te wachten daar. Dit kost ons tienduizenden euro's.'​

100 kilometer omrijden
Ook Dick Theunisse van Theunisse Expeditie heeft veel last van de Franse acties. ‘80 procent van ons werk doen we via Calais: 13 vrachten per week. Mijn chauffeurs staan gewoon 6 tot 10 uur te wachten. Of ze gebruiken een sluiproute, waarbij ze 100 kilometer omrijden. En dat kost geld: bij ons loopt het in de duizenden euro’s nu.’ 

‘Elke keer de dupe’
Elmer de Bruin van TLN is het echt zat. ‘Acties in Frankrijk zijn helaas geen zeldzaamheid. De gele hesjes zorgen al maanden voor problemen en nu de douaniers weer. Prima dat ze actie willen voeren, maar de transportsector is er elke keer weer de dupe van. Dat moet nu echt een keer stoppen.’​

Bron: TLN

Publicatiedatum: