"Bedrijfsmodel Hein Deprez te ambitieus"

Vrijdag kondigde groenten- en fruitgigant Greenyard een serieuze herstructurering aan. Het verlies van 422 banen en de verkoop van een belangrijk bedrijfsonderdeel maken een einde aan het bedrijfsmodel van Hein Deprez om de supermarkten aan zich te binden door alle soorten groenten en fruit aan te bieden. 

Ook qua aandeelhouderschap dreigt de Deprez de controle te verliezen, omdat Greenyard begonnen is aan de kapitaalverhoging. Volgens waarnemers zal die 70 tot 120 miljoen euro groot zijn. Zelf kan Deprez dit niet betalen. 

400 miljoen euro schuld
Op 4 maart 2015 kondigde Deprez aan dat zijn drie fruit- en groentenbedrijven zouden fuseren en daardoor kon het nieuwe bedrijf Greenyard alles 'van grond tot mond' aanbieden. Vier jaar later blijkt dit fusieproject mislukt. De balans is ernstig uit evenwicht geraakt en het bedrijf heeft volgens KBC Securities 400 miljoen euro schulden. 

Te ambitieus 
Volgens een waarnemer is Hein Deprez te ambitieus en hij is niet de enige die dit vindt. Zelfs co-CEO Marc Zwaaneveld liet dat merken in het persbericht van vrijdag. 'De beslissing om te fuseren, was goed. Het bedrijf is er erg door gegroeid. Het model heeft op lange termijn veel potentieel. Maar er is iets te weinig tijd besteed aan de integratie en de consolidatie van de verschillende onderdelen", aldus Zwaaneveld.

Klik hier voor het hele artikel op van De Tijd. 

Bron: De Tijd. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven