Convenant 'Groene Cirkel Duurzame Fritesketen' ondertekend

De ondertekenaars van het convenant Groene Cirkel Duurzame Fritesketen zetten zich in voor een gezonde bodem in Zuid-Holland. Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland hebben op 15 maart bij Farm Frites in Oudenhoorn hun handtekening onder het convenant gezet. De partijen gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duurzame energie, het bevorderen van biodiversiteit en een gezonde bodem met voldoende organische stoffen. 

Farm Frites wil de CO2-emissie van de fabriek in Oudenhoorn, gerelateerd aan aardgas en elektriciteit, terugbrengen tot 0 en wil werken aan een CO2-neutrale keten. Deze ambitie gaat het aardappelverwerkend bedrijf realiseren met behulp van duurzame energie­technieken. Ook verduurzaming van logistiek en mobiliteit is een belangrijk thema, naast het verhogen van de veiligheid. Daarnaast zetten de onderneming zich in voor het verminderen van de lokale overlast van de transportbewegingen tussen de Farm Frites fabriek en de Tweede Maasvlakte.

Wageningen University & Research en HAS Hogeschool
Farm Frites wil ook samen met de aardappeltelers in de regio werken aan duurzame en vitale bedrijven. Wageningen University & Research is betrokken voor de wetenschappelijke onderbouwing van de pilots. De HAS Hogeschool brengt wetenschap en onderzoek bij elkaar in de onderwijsprogramma's en door de inzet van studenten. 

Groene Cirkels
Groene Cirkels is een methode om complexe maatschappelijke opgaven met verschillende partijen aan te pakken. De mate van samenhang en complexiteit van de opgaven zorgen ervoor dat geen enkele partij alleen de oplossing kan vinden. Naast de Groene Cirkels Duurzame Fritesketen zijn andere Groene Cirkels actief, waaronder Kaas & Bodemdaling rond de Zuivelfabriek de Graafstroom. Op een open manier werken bedrijven, kennisinstituten en de overheid in de Groene Cirkels met elkaar samen. Bij het streven naar een duurzame samenleving zetten partijen de natuur in als partner.

Ontstaan in 2013
Groene Cirkels is in 2013 ontstaan uit een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, Heineken en Wageningen University & Research voor de ontwikkeling van een klimaatneutrale brouwerij in een klimaatneutrale keten, een duurzame economie, een aangename leefomgeving en kennis voor een klimaatneutrale maatschappij. Later hebben ook Naturalis Biodiversity Center en het hoogheemraadschap van Rijnland zich bij dit convenant gevoegd.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven