Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rooskleurige vooruitzichten voor Nieuw-Zeelands appelseizoen

De vooruitzichten voor het Nieuw-Zeelandse appelseizoen zijn uitstekend nu de hoge dagtemperaturen en koele herfstavonden zorgen voor een optimale kleuring van de nieuwe oogst. 

In de appelboomgaarden in Hawke's Bay, Nelson en Otago zijn honderden arbeiders druk in de weer met het plukken en verpakken van de appelen voor T&G, Nieuw-Zeelands grootste appelexporteur. De oogst wordt op zo'n 7 miljoen dozen geraamd en dat is meer dan vorig jaar. 

De succesvolle Nieuw-Zeelandse appelsector zal dus wederom een recordoogst binnenhalen hetgeen past in de groeistrategie van het land om in 2020 een exportwaarde van €883 miljoen te realiseren. T&G is hard op weg om de sector te helpen dit doel te bereiken

"Onze appelen zien er goed uit qua kleur, textuur, eetkwaliteit en smaak. Dankzij de uitstekende veredelingsprogramma's in Nieuw-Zeeland, onze toonaangevende teeltmethoden en post-harvest-technologieën zijn wij in staat uitsluitend fruit van de hoogste kwaliteit te leveren," vertelt Peter Landon-Lane van T&G. 

Zo'n 95% van de oogst wordt geplukt en verpakt voor internationale markten, waar voor Jazz en Envy, de belangrijkste T&G rassen, hoge prijzen worden betaald.

Jazz is ontstaan uit een natuurlijke kruising van Royal Gala en Breaburn. 

Zeventien jaar later is Jazz niet alleen favoriet in Nieuw-Zeeland maar ook elders ter wereld. De appel wordt in 60 landen verkocht en in tien landen geteeld volgens de strenge kwaliteitseisen van T&G Global. 

Jazz en haar net zo succesvolle zusje Envy behoren tot de wereldwijde top vijf van premium appelrassen. In 2018 werd Jazz in het Verenigd Koninkrijk uitgeroepen tot smakelijkste appel en vorig jaar kwam Envy in de Verenigde Staten als favoriet uit de bus. 

Van oudsher werd het grootste deel van de T&G appelen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten afgezet maar hierin is verandering gekomen, nu Azië en het Midden-Oosten in opkomst zijn als grote afzetmarkten. De helft van de export is bestemd voor de laatstgenoemde markten. 

Peter vertelt dat het natte voorjaar wel wat problemen heeft gegeven voor de appeltelers in Hawke's Bay maar dat de huidige afwisseling van de hoge dagtemperaturen en koele nachten gunstig is voor de maten en kwaliteit van de appelen. 

In Nelson werd de natte winter gevolgd door goede omstandigheden voor de bestuiving in het voorjaar. Sinds het begin van het jaar is er echter maar weinig neerslag gevallen en dat betekent dat de pluk in dit teeltgebied eerder zal beginnen. 

 

Voor meer informatie:

Belinda Abernethy
T&G Global Limited
Mob: +64 027 564 7436
Belinda.Abernethy@tandg.global  
www.tandg.global

Publicatiedatum: