Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 11)

België: weinig transacties op de vrije markt

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: weinig transacties op de vrije markten waargenomen. Wereldwijd is de vraag klein, maar er zijn grote verschillen tussen kopers: sommige zijn afwezig op de markt, terwijl andere kopers alles kopen wat wordt aangeboden. Gezien de krappe voorraad blijft het aanbod beperkt.

Fontane: 30 tot 32 €/q, meest gehanteerde prijs: 30 €/q, stabiel;
Challenger : 30 tot 32 €/q, meest gehanteerde prijs : 30 €/q, stabiel;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 27,50 tot 30 €/q afhankelijk van de kwaliteit (PSE, kooktype), de grootte en de koper. Rustige markt. De prijzen aan de bovenkant van het assortiment worden beloond voor de beste partijen en de zeer goede kwaliteit, voornamelijk bedoeld voor verse frites.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: door een erg kleine vraag ook erg weinig transacties.

Maat 28 - 35 mm : 100 - 105 €/q

Maat 35 – 45 mm : 70 - 75 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De terugkeer van een bijna-winterweer heeft er de afgelopen week voor gezorgd dat de industrieprijzen zich stabiliseerden. De vrije partijen waren zeldzaam, en degenen die ze wilden kopen, moesten ernaar vragen en ernaar zoeken... Er was echter geen sprake van een echte prijsstijging, omdat dit een ontwikkeling van de vraag zou vereisen. De belangrijkste waargenomen dynamiek betreft een rondom Innovator. De ondertekening van de contracten voor 2019-2020 verliep vrij soepel. De prijsstijging heeft de telers overtuigd, dus we verwachten geen afname van de oppervlakte. In tegenstelling tot de Franse export is de Nederlandse export erg rustig: 30 tot 32 €/q in exportzakken. Alleen Oost-Europa is geïnteresseerd, maar dat is niet voldoende om de prijzen te doen stijgen.


Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com.

Frankrijk
Ondersteunde en stabiele prijzen, voor alle rassen. De kopers uit de industrie leken echter voorrang te geven aan hun onder contract vastgelegde aanbod, wat de vrije marktprijzen vertraagt. Het planten van vroege aardappelen begon iets eerder in de gespecialiseerde regio's. De exportmarkten waren dynamisch, met hoge prijzen voor sommige partijen en regelmatige volumes in Oost-Europa en Portugal. Voor sommige kopende landen werden de prijzen een obstakel. Voor friteskwaliteit in big bags bleef de vraag gelijk. De voorraden bij de Franse telers waren (zeer) geavanceerd en dat roept vragen op met betrekking tot het einde van het seizoen in verschillende regio's.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Voorraden bij de telers eind januari (bron: UNPT/CNIPT): de voorraden van eind januari worden geschat op 1.750.000 ton, tegen 2.400.000 ton vorig jaar en 1.994.000 ton in 2017. Ongeveer 62% is bestemd voor verwerking.

Duitsland
Na een zeer goede start (al 2, 3 weken geleden) wachten de telers nu op het mooie weer om terug te kunnen komen om door te kunnen gaan met het planten van hun vroege aardappelen. Met de regen die voorspeld is, zal dit echter niet snel gebeuren. Bovendien verliep het afdekken van de aardappelen vanwege de harde wind moeizaam (of moest dit opnieuw gedaan worden).

Op de versmarkt (Rijnland) was er op 8 maart sprake van stabiele prijzen voor vastkokende aardappelen: 40 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) varieerden de prijzen van 11 tot 13 € per zak van 25 kg (lichte stijging).

Aardappelen voor de industrie (frites), ongewijzigde, maar stevige prijzen voor Fontane: Agria 31 –32 €/ q, Fontane 31 – 31 €/q, Innovator 32 – 33 €/q.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald. 

Groot Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 9: 28,32 € (tegen 28,58 €/q in week 8).

Er hebben bepaalde exportactiviteiten plaatsgevonden naar het vasteland (naar Oost-Europa, Polen en Spanje) op basis van 15,70 tot 23,20 €/q voor Schotse planten van bovengemiddelde grootte en op basis van 23,20 tot 26,70 €/q (gemiddelde grootte) voor verschillende consumptierassen.

We zien dat Maris Piper voor de Belgische fabrieken uitkomt op 23,20 €/q voor exportaardappelen. Deze activiteit helpt de voorraden van aardappelen van gemiddelde kwaliteit te ‘slijten’. Op de binnenlandse markt behouden de aardappelen van friteskwaliteit hun waarde van 32,50 tot 40,60 €/q, afhankelijk van het ras en de grootte. Er was zeer weinig interesse van fabrikanten op de vrije markt.

Op de velden was de aanplant in Cornwall en de the Midlands vorige week zeer beperkt. De eerste geplante rassen (Maris Piper en Jazzy) groeiden 100% onder plastic folie, maar wel erg traag. Het planten van verschillende (waaronder Première voor de industrie) begon ook twee weken geleden in Oost-Europa, maar werd vorige week onderbroken.

Voor meer informatie:
FIWAP  
www.fiwap.be

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven