NGO 'Planet of Hope' steunt straatkinderen in Tanzania

Ananas en voetbal voor het goede doel

Wat hebben een reis rond de wereld, een voetbalteam en ananasexport met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niets. Jörg Ahlbach ziet het anders. Hij werd in Duitsland geboren, maar koos ervoor Belg te worden. In de zomer van 2014 besloot hij een wereldreis van een jaar te maken en zijn eerste stop was in Tanzania om er een groot sociaal project te leiden. 

"In Dar es Salaam ontmoette ik de Tanzaniaan Don Mwakilambo. Samen wilden we iets doen voor straatkinderen en omdat we voetbalfans zijn, zetten we een team op. Als fan van MSV Duisburg, waarvan de spelers bekend staan als zebra's vanwege hun blauw en wit gestreepte shirts, bedachten ze de naam TanZebras. Al snel kwamen shirts vanuit Duitsland, gevolgd door voetbalschoenen, ballen en een oude Opel Astra om het team te vervoeren. Zo werd het eerste TanZebras team geboren."

Don zette de Ngo Planet of Hope op. Sindsdien werkt deze organisatie voor misdeelde kinderen in Tanzania en is ze betrokken in sociale, educatieve en sportprojecten met leden van TanZebras, zoals bij de Wereld Schoonmaak Dag 2018 en de Wereld AIDS Dag op de eerste december van elk jaar. 

In 2017 kochten ze 2 ha grond om verschillende soorten groenten en fruit te telen voor weeshuizen. "Dit inspireerde me om ook 2 ha land bij Bagamoyo te kopen om ananas te telen."

Ahlbach is nu terug in België. "Ananas is niet moeilijk te telen en het regenseizoen is goed voor irrigatie. Elke 6 maanden wieden we onkruid, maar op 2 ha is dat geen probleem."

"De 60.000 planten zullen dit jaar 60 ton ananas opbrengen. Eind mei wordt geoogst. 5 ton wordt gratis verdeeld door de TanZebras onder mensen in Gongo La Mboto."

Naast dit alles wordt nog 2 ton naar België geëxporteerd om in kleine groentewinkels verkocht te worden. "We zoeken nog importeurs en verpakkers die ons willen helpen." Via het in België op te richten bedrijf TanAnas zal materiaal voor het voetbalteam betaald worden. Te zijner tijd komen daar pedagogische en medische voorzieningen bij, zoals lesmateriaal en vaccinaties. 

Voor meer informatie:
Jörg Ahlbach
Planet of Hope
Tel: +32 479 387 403
Mail: Joerg.ahlbach@yahoo.fr 
Web: TanZebras / Planet of Hope


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven