Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag naar basilicum en selderij

Het beperkte aanbod van in de kas geteelde basilicum zorgt voor een bevredigende situatie op de markt. Ook is er veel vraag naar selderij, waarvan de prijzen hoog zijn. Het slaseizoen verloopt echter desastreus vanwege de temperatuurschommelingen en de daling van de afzet.

"Wat betreft de selderij registreren we een goede vraag en sinds een aantal weken stijgt de prijs. De groene selderij heeft een prijs tussen de €0,70 en €0,90 en dit zal nog een tijdje zo blijven. De witte variant varieert tussen de €1,10 en €1,20. De selderij is afkomstig uit de gebieden rond Fondi en Sperlonga en wordt zowel op de nationale als internationale markt afgezet. Het gewas is ook verkrijgbaar in gesneden reepjes. Deze worden verpakt en vervolgens geëxporteerd nar bijvoorbeeld Tsjechië", zegt Michele Conti van telersorganisatie Copla di Fondi.

"De temperaturen zijn na een periode met lentetemperaturen nu weer aan het dalen. De markt merkt dit, zeker wat betreft de slasector want de afzet daalt. Rond Verona en Mantua is men begonnen met de lokale oogst en dit wordt rechtstreeks op de markten in Noord-Italië gebracht, waar ook wij aanwezig zijn. In vergelijking met ons hebben lokale telers minder kosten, zoals voor het transport, en wij hebben moeite om concurrerend te zijn", zegt Michele.

"Vanwege de daling van de temperaturen hadden we te maken met een overlapping van de plantingen. Hierdoor kan er meer sla geoogst worden dan verwacht. We werken met de Italiaanse grootschalige detailhandel en we exporteren, maar de situatie is overal moeilijk. In het buitenland doet de Trocadero sla het goed, mits deze 300-350 gram weegt. De hitte van de afgelopen dagen en de strubbelingen omtrent de afzet dwongen de telers ertoe om de sla nog niet te oogsten. Hierdoor heeft het een gewicht van 500 gram bereikt en is het niet meer geschikt voor de afzet."

Wat betreft de basilicum uit de kas is het aanbod beperkter. "De afzet is daardoor eenvoudiger. Het wordt op de nationale markt afgezet tegen een prijs van €3,- per pakket."

"Voor basilicum en sla hebben we een nieuw merk geïntroduceerd: freschezza contadina", concludeert Michele.

Publicatiedatum: