Plan voor terugtrekking uit het International Plant Protection Organisation-procedure als de Europese Commissie overgaat tot verlenging van de CBS-noodmaatregelen

Zuid-Afrika is van plan geschillenprocedure te starten bij de WHO over CBS-maatregelen van de EU

In de kustplaats Port Elizabeth vond onlangs een conferentie van de Zuid-Afrikaanse citrussector plaats. Zo'n 600 vertegenwoordigers uit de sector evenals een aantal internationale deelnemers kwamen hier bijeen.

De eerste dag stond in het teken van het welzijn van arbeiders, de afname van het aantal koelschepen en de onmiddellijke dreiging van Asian Greening (HLB) voor de Zuid-Afrikaanse sector. 

Sector heeft verzocht om terugtrekking uit IPPC-procedure
De top ging van start met een toespraak van de vervangend minister van Landbouw, Bosbouw en Visserij, Mooketsa Ramasodi. Hij gaf aan dat Zuid-Afrika een formele geschillenprocedure voorbereidt via de Wereldhandelsorganisatie. 

Mooketsa Ramasodi van het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij

“De citrussector staat oog in oog met obstakels die de vrije handel in de weg staan. Al zo'n dertig jaar lang discussieert Zuid-Afrika met de Europese Unie over haar importregels ten aanzien van citrus black spot. Op basis van Zuid-Afrikaans onderzoek en onafhankelijk onderzoek elders in de wereld is Zuid-Afrika van mening dat de regelgeving buitenproportioneel streng is omdat het risico op verspreiding van de ziekte nagenoeg te verwaarlozen is. In 2010 maakte Zuid-Afrika bezwaar tegen de CBS-importmaatregelen via een procedure voor beslechting van geschillen via de International Plant Protection Convention. Helaas is er maar weinig vooruitgang geboekt en hebben we nu een formeel verzoek van de sector ontvangen voor terugtrekking uit de IPPC-procedure," aldus Ramasodi.

"In 2013 maakte Zuid-Afrika haar bezorgdheid over de importmaatregelen van de EU al kenbaar bij het het Comité voor Sanitaire en Fytosanitaire maatregelen van de WHO in het Zwitserse Genève," vervolgde Ramasodi. "In 2016 voerde de EU noodmaatregelen tegen CBS in die eind maart 2019 zullen verlopen. Volgens een persbericht van de Europese Commissie van 22 februari 2019 zullen deze maatregelen echter worden verlengd en dit betreuren wij ten zeerste. Naar verwachting zullen deze maatregelen nog drie jaar langer van kracht blijven. Het naleven van deze regels kost de Zuid-Afrikaanse citrussector jaarlijks ongeveer €112 miljoen. Het is onbegrijpelijk dat telers voor de kosten op moeten draaien van maatregelen die wetenschappelijk niet te rechtvaardigen zijn."

“Onbegrijpelijk dat Zuid-Afrikaanse telers voor de kosten van CBS op moeten draaien"
In november vorig jaar werd de kwestie besproken tijdens de top tussen Zuid-Afrika en de EU en ook in februari van dit jaar tijdens een ontmoeting tussen handelsminister Rob Davies en eurocommissaris Cecilia Malmström.

"Geen van Zuid-Afrika's politiek en technische interventies met betrekking tot CBS hebben het gewenste resultaat opgeleverd. Zuid-Afrika bereidt daarom een formele geschillenprocedure via de WHO voor."

Ondanks de extreem strenge fytosanitaire omstandigheden waaronder de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar de EU plaatsvindt, bedroeg de export gedurende het seizoen 2018 maar liefst 599.000 ton. "De EU beweert weleens dat dit cijfer Zuid-Afrika's argument dat het lijdt onder de CBS-maatregelen tegenspreekt maar hierbij wordt geen rekening gehouden met de kosten van naleving."

 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven