Record Zuid-Afrikaans citrus geëxporteerd

Zuid-Afrikaanse citrustelers zullen dit jaar een recordhoeveelheid van bijna 137 miljoen dozen citrus naar meer dan honderd verschillende landen exporteren.

De toename van de export zal banen opleveren, de deviezeninkomsten verhogen en de economische groei verder aanjagen. De voorlopige exportraming werd gepresenteerd tijdens het Citrus Marketing Forum. De definitieve cijfers worden op 15 maart 2019 gepubliceerd. 

De export groeide in één jaar tijd met 0,7%. "De citrussector heeft voor het tweede jaar op rij een recordoogst binnengehaald. De oogst van vorig jaar leverde bijna €1,2 miljard aan inkomsten op," vertelt CGA-directeur Justin Chadwick.

De tussentijdse resultaten werden bekendgemaakt tijdens de Citrus Summit in Port Elizabeth, waar zo'n 600 vertegenwoordigers uit onder meer de citrussector aanwezig waren. 

Easypeelers en citroenen zijn de grootste aanjagers van de groei. De nettogroei van deze categorieën wordt enigszins getemperd door het feit dat de export van Valencia's met 3% daalde. 

Valencia sinaasappelen hebben met 39% het grootste aandeel in de citrusexport, gevolgd door Navels (20%), citroenen (16%), easypeelers (13%) en grapefruit (12%). 

Chadwick schreef de groei toe aan de veerkracht van de Zuid-Afrikaanse citrussector en haar vermogen om uitdagingen te overwinnen en zich aan te passen aan technologische veranderingen.  

"Onze lokale citrussector is één van de belangrijkste fruitsectoren in termen van waarde en volume. De jaarlijkse omzet bedraagt meer dan €1,2 miljard, waarvan 92% afkomstig uit de export en de sector biedt werk aan zo'n 100.000 mensen," aldus Chadwick. Voor meer informatie:
Liesl Peyper
Citrus Growers' Association
Tel:+27 82 453 9797


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven