Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vier gewassen zorgen voor ruim 40.000 ton reststromen

Vier telersverenigingen uit Zuidoost-Nederland maken werk van circulaire teelt

Vier telersverenigingen uit Zuidoost-Nederland hebben de handen ineen geslagen. Onder de vlag van TOP-Zuid hebben zij de afgelopen periode gewerkt aan het in kaart brengen van de aard en omvang van hun groene reststromen (bijvoorbeeld plantresten, stengelmateriaal en klasse 2/3 product) welke nu veelal als afvalstroom de teeltbedrijven verlaten. Met de resultaten van dit marktonderzoek wil TOP-Zuid de komende maanden met relevante samenwerkingspartners onderzoeken hoe zij deze groene reststromen kan verwaarden. Hiermee komt TOP-Zuid tegemoet aan de groeiende behoefte aan een duurzamere, circulaire land- en tuinbouwsector.De Coöperatie Tuinbouw Ontwikkeling Platform Zuid U.A. (TOP-Zuid) is het samenwerkingsverband van vier telersverenigingen welke, zowel gezamenlijk als individueel, belangrijke spelers zijn in Zuidoost-Nederland en de Euregionale grensgebieden. Partners Fossa Eugenia, Kompany, SunFresh en ZON hebben enkele jaren geleden de handen ineen geslagen om via TOP-Zuid de land- en tuinbouwsector in en rondom Greenport Venlo te versterken. De vier telersverenigingen werken samen op de gebieden marketingcommunicatie, marketing intelligence, onderwijs en scholing, infrastructuur alsmede versterking van de tuinbouw in de regio in de breedste zin des woords. Uitgangspunt hierbij is dat gezamenlijke activiteiten ten goede komen aan de individuele telersverenigingen en hun leden. TOP-Zuid vertegenwoordigt ruim 275 telers die samen duizenden hectares teeltareaal hebben in Zuidoost-Nederland en de Euregionale grensgebieden.

Van reststroom naar waardecreatie
TOP-Zuid heeft eind 2018 een grootschalig intern onderzoek uitgevoerd met als doel het in kaart brengen van de diverse groene reststromen, alsmede de aard en omvang van ‘voedselverspilling’ als gevolg van onverkoopbaar klasse 2/3 product. De behoefte om onderzoek uit te voeren komt voort uit de afgelopen zomerperiode, waarin diverse telers in Nederland vanwege de langdurige hittegolf op grote schaal paprika’s, tomaten en andere producten als afvalstroom hebben moeten verwerken. Deze situatie heeft voedselverspilling hoog op de politieke agenda gezet. TOP-Zuid wil het voortouw nemen in de transitie van ‘groene afvalstromen’ naar ‘groene waardecreatie’.

Vier gewassen zorgen voor ruim 40.000 ton reststromen
Uit intern onderzoek is gebleken dat er een enorm potentieel bestaat voor het verwaarden van reststromen vanuit de bedekte teelt van aardbeien, komkommers, tomaten en paprika’s. De totale reststroom van deze vier prioritaire gewassen bedroeg binnen TOP-Zuid in 2018 ruim 40.000 ton en heeft tot een aanzienlijke kostenpost geleid. De komende periode staat voor TOP-Zuid in het teken van nader onderzoek naar de operationele, financiële, technische en juridische haalbaarheid van diverse mogelijkheden voor groene waardecreatie van de vier prioritaire gewassen. In samenwerking met strategisch marketing- en business developmentbureau Bluehub zullen diverse organisaties uit de gehele Triple Helix worden gevraagd om samen met TOP-Zuid een belangrijke stap te zetten richting een daadwerkelijk circulaire landbouw. TOP-Zuid komt dan ook graag in contact met organisaties met dezelfde ambitie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven