Oogst op eerste twee hectare

Colombia: Ex-guerillastrijders Farc telen nu bananen

Carlos Alberto García, die in de voormalige guerrillabeweging Farc bekend stond als Arnulfo, ruilde zijn geweer in voor hulpmiddelen om het land te bewerken. "Nu zaaien we leven", zegt de ex-strijder van het 41front. Hij neemt deel aan een project waarin er bananenbomen wordt geplant in de Serranía del Perijá, hetzelfde gebied waar hij actief was gedurende de meer dan 26 jaar dat hij deel uitmaakte van de rebellenorganisatie. 

Samen met 43 andere ex-guerrillastrijders werd de Associatie van Kleine Veehouders opgericht, in de heuvels van Perijá, tussen de gemeenten Manaure en La Paz, ten noorden van Cesar. Velen van hen zijn overgegaan van het plaatsen van mijnen naar het bewerken van het land om zichzelf te onderhouden en inkomsten te genereren voor hun families.

"We hebben een grote stap gezet" zegt García, die erkent dat ze in de oorlog gebruik maakten van mijnen als militaire strategie. "Het was niet omdat we dat wilden, maar uit noodzaak. Soms was je genoodzaakt de mijnen te plaatsen om de vijand tegen te houden. Dat is nu echter allemaal over. Dit is niet alleen een sprong voorwaarts voor ons, maar voor de hele maatschappij", zegt hij, terwijl hij een tros bananen plukt van de eerste oogst die de eerste twee hectare opbrengen.

De ex-guerrillastrijders zijn erg toegewijd aan het project. Ondanks dat de regering niet heeft voldaan aan de afspraak om hen van land te voorzien, hebben ze niet opgegeven. Ze hebben gemeenschappen in de normalisatiezones benaderd om toegang te krijgen tot grond voor hun projecten zoals de teelt van bananen nabij de Manaure rivier. Hier zijn ze een ernstige droogte te boven gekomen dankzij een irrigatiesysteem dat de VN hen gegeven heeft. "Het idee is om uit te blijven breiden. We hebben nu twee hectare aan gemeenschappelijke teelt en 46 runderen, maar het doel is om te blijven groeien, niet alleen voor de zelfvoorziening, maar ook om onze producten in de handel te kunnen brengen", aldus Giraldo, een van de andere deelnemers aan het project.

In dit initiatief gaat het om veel meer dan alleen de teelt van bananen voor ex-strijders van de Farc. "We geven vorm aan onze toekomst", stelt Carolina Vargas, alias Andriana.

 

Bron: elheraldo.co


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven